BBQ wedstrijd Hoogeveen

BBQ wedstrijd Hoogeveen 2013

9 Mei 2013 op Hemelvaartsdag was het dan zo ver, mijn eerste deelname aan een barbecue wedstrijd met het team van South West BBQ Dreams.

Sinds 2012 wordt er op Hemelvaartsdag aan de Nije Nering te Hoogeveen een jaarlijkse barbecue wedstrijd georganiseerd. (bbqwedstrijdhoogeveen)

..
.
Er waren 2 wedstrijdklassen:
.
  • Het beste professionele team
  • De beste plaatselijke favoriet

De prijs bestond uit een beker, en een geldprijs van € 300,- euro

.

.
Ondanks dat ons team reeds eind 2011 is opgericht is dit pas de 2e wedstrijd waarin wij hebben deelgenomen (1e was NK2012).
.
.

Voor de meeste teamleden was het een aardig ritje heen en weer naar Hoogeveen, aangezien we uit Vlissingen, Goes, en net onder Rotterdam vandaan moeten komen.
Maar een gezellige dag om met de barbecue aan de gang te zijn, en ons onder barbecue vrienden te vertoeven gaan wij natuurlijk niet uit de weg.

.

.
Er werd door de organisatie vlees beschikbaar gesteld, waar je mee aan de gang moest, maar verder mocht je zelf bepalen/ meenemen welke producten je wilde gebruiken om je borden op te maken.
.
Alles moest ter plaatse worden gekruid, en bereid.
.
Het vlees wat beschikbaar werd gesteld aan de teams was:
.
  • 1 kg Kogelbiefstuk aan 1 stuk
  • 1 kg Varkensfilet aan 1 stuk
  • 2 stukken Kalkoenfilet á 500 gr
  • 1 hele Kip
  • 2 stuks Spare-rib á 500 gr
.
Van ieder gerecht moesten 2 bordjes gemaakt worden, 1 voor de jury, en 1 voor het publiek (om ten toon te stellen, en niet om van te eten !........helaas was niet iedereen in het publiek hiervan op de hoogte, en was er 1 bordje leeg voor we het in de gaten hadden)
De informatie over de wedstrijd verliep helaas niet helemaal zo als het zou moeten, en hierdoor was het lange tijd onduidelijk wanneer we het vlees zouden ontvangen, maar ook wanneer de gerechten aangeboden moesten worden bij de jury.
Zo kregen we pas via via rond de klok van 12:00 uur te horen dat de gerechten uiterlijk om 15:00 uur gereed moesten zijn.
Tja, en als je dan zoals ik de spare-ribs moest maken, dan ga je wel in tijdnood komen, er van uit gaande dat ik deze Low & Slow zou gaan bereiden.
Helaas bleek de biefstuk te vers te zijn (wat de structuur, maar ook de smaak niet ten goede komt)
Tevens waren de spare-ribs erg rommelig gesneden (dik op de ene plek, en dun op de ander)
Hopelijk probeert men hier volgend jaar op te letten.
Niveau van de gerechten:
Het niveau van de ingediende gerechten heeft mij persoonlijk doen verbazen, aangezien de opgemaakte borden die ik heb gezien van topniveau waren.
Getuige dit prachtig bordje van onze buren Lowlandsmokers
.
.
Wat niveau betreft hebben wij nog wel wat werk aan de winkel, maar dat mag de pret niet drukken.
Borden opmaken met smaken welke elkaar aanvullen is echt een vak apart.
.
Biefstuk
Kip
Varkensfilet
 
Kalkoenfilet
Spareribs
.
Reden te meer om de barbecue weer aan te steken en te gaan oefenen.
.
Conclusie:
.
Wat heel erg positief was, de jury kwam na de wedstrijd langs om te praten over het geen ze gejureerd hebben, en waar je b.v. punten hebt laten liggen, of punten hebt gewonnen.
Dit help zeker om de richting van een gerecht te bepalen, wat smaak, en gebruikte producten betreft voor een volgende wedstrijd.
Dit was echt top, en hier kan menig organisatie lering uit trekken.
.
De sfeer onder de teams is echt fantastisch (eigenlijk een grote familie)
De meeste dames en heren kennen elkaar dan ook van het BBQforum, of het BBQ Genootschap
.
Ook heeft de organisatie (ondanks wat verbeterpunten) het top gedaan.
Het is voor hun pas de 2e wedstrijd die ze organiseren, en dit jaar met meer teams als verleden jaar, en tevens staan ook open voor alle verbeterpunten die de verschillende teams hebben geopperd.
.
Ondanks het voor ons anders gehoopte resultaat (net naast het podium, maar wel 4e van Nederland 😉 ), en de wat gebrekkige informatie hebben we met z'n allen een topdag beleefd.
.
Organisatie, PureBBQ (nog van harte met het behalen van de 1e plaats), LowlandSmokersAllSeasoned , en overige aanwezigen bedankt voor de leuke dag, en hopelijk tot volgend jaar.
.
Mac
.
.

Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, deel dan mijn passie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »