Verse Chorizo worst bangers

Chorizo Bangers

De dag dat ik mijn eerste worst had gemaakt, had ik behalve de Venkelworst, ook nog de Chorizo worst gemaakt.
Tja , en als je dan toch bezig bent. 🙂

Basis principes:

Uiteraard geld ook voor deze worsten weer de onderstaande spelregels

Behalve voor hygiëne, is het van belang dat je vlees en je gereedschap zo koud mogelijk zijn.
Als je vulling te warm wordt, gaat het vlees en vet zich van elkaar scheiden, en dan krijg je uiteindelijk zoals Paul van Wild Vleesch het zo mooi noemt, een velletje met vleeskruimels en vet, en dat wil je niet.

Probeer je vlees en gereedschap onder de 15 ºC te houden, door na elke handeling bijvoorbeeld je vlees even terug in de koelkast te plaatsen.

Goed mengen/ kneden van je vulling tot een homogene massa zorgt er niet alleen voor dat het vlees en vet goed binden, maar ook dat alle smaakstoffen goed door je worsten worden verdeeld.

Als je vulling gereed is, bak dan een klein beetje om te proeven of je worst op smaak is..
Als dat niet zo is, dan kan je nu nog wat toevoegen/ veranderen.

Ingrediënten:

• 750 gr Varkensvlees (mager)
• 250 gr Varkensvlees (vet)
• 18 gr Zout
• 1 el Gemalen komijn
• 1 tl Venkelzaadjes (fijn gemalen)
• 3 Tenen knoflook (geperst)
• 40 gr Paprikapoeder
• 2 el Oregano
• 1 tl Witte wijnazijn
• 2 Verse laurierblaadjes
• Een snufje suiker
• 1,5m Varkensdarm 30/32

Voor het 75% magere varkensvlees, heb ik de procureur, en voor het 25% vette varkensvlees heb ik het stuk buikspek gebruikt, waar in nog van over had van de venkelworsten, welke ik had gekocht bij de Makro.

Bereidingswijze:

Nadat ik het vlees in hapklare brokken had gesneden, heb ik het eventjes in de vriezer gelegd, zodat het goed koud was (en zelfs licht bevroren), en vervolgens ben ik aan het malen gegaan.
Ook voor deze worst heb ik een Porkert plaat no 4.5 gebruikt, en dat lijkt mij een mooi maatje voor verse worst.
Voor een fijnere of grovere maling kan je natuurlijk desgewenst een andere schijf kiezen.

Voor dat ik het vlees ging malen heb ik de varkensdarmen in koud water gelegd, om deze te ontdoen van het zout waarmee ze in de verpakking zitten.
Dat houd in, dat je ze ongeveer een half uurtje in een bak met water legt, en daarna wat water door de darm laat lopen, om ook de binnenkant te ontdoen van eventueel zout.

Na het malen, heb ik het gehakt weer even terug in de koeling gelegd, waarna ik mooi de tijd had om de darmen uit te spoelen.

Daarna de verse laurierblaadjes fijn gesneden, en er 2 eetlepels kokend water overheen gegoten, om dit minimaal 5 minuten te laten staan, waarna het door een zeef gehaald wordt. (en de blaadjes kan je daarna weg doen)

Vervolgens heb ik de kruiden, en 1 eetlepel van het laurier vocht bij het gehakt gedaan, en daarna is het een kwestie van heel goed kneden, tot er dus een mooie homogene massa ontstaat.

Ook hierna weer de koeling in, en als het kan voor enkele uurtjes, (maar het liefst een nacht), zodat de kruiden mooi opgenomen kunnen worden in de vulling, voor een smaakvol geheel.

Na dat alle smaken goed zijn ingetrokken, en je hebt weer een beetje gebakken, om te proeven of de smaak goed is, kan je gaan beginnen met het maken van je worsten.

Vul je stopbus op zo'n manier, dat er geen/ weinig luchtbellen kunnen ontstaan in je worst, en schuif de varkensdarm voorzichtig over de vulpijp.
Ik heb deze keer eerst een knoopje gelegd, en ben daarna direct de worst gaan vullen, en dat gaf geen probleem met lucht, dus dat is ook een optie, t.o.v. het begin open laten, om op het laatst pas een knoop te leggen.

Nu kan je gaan beginnen met het maken van je eigen Chorizo worst.

Draai met gelijke tred aan de hendel van je stopbus, en begeleid de worst met je andere hand (of door een assistent als je in die luxe verkeerd).
Probeer een zo gelijkmatig mogelijke vulling te verkrijgen, en ga hiermee door, totdat je vulling of je darm op is.

Knoop nu het einde van de worst dicht, en mocht je onverhoopt toch nog ergens een luchtbel hebben zitten, prik deze dan ik met een gesteriliseerde naald, om de lucht te laten ontsnappen. (en nee, wees niet bang dat hierdoor je wordt gaat scheuren)

Nu heb je één lange worst, welke je kan gaan verdelen in kleinere worsten.
Knijp hierdoor op de plaats waar je je worst wilt verdelen een beetje af met je vingers, en draai vervolgens de worst een aantal keer. (meestal is dat een cm of 20)
Ga hiermee door, tot je worst op is.

Als je dit gedaan hebt, leg je de worsten voor een paar uurtjes in de koeling, zodat deze een klein beetje kunnen drogen, waarna je de knopen door kunt snijden zonder dat de worsten leeglopen.

Nu kan je de worsten gaan bereiden of invriezen.

Ik heb de worsten eerst indirect op de barbecue gelegd, waarna ik deze heb afgegrild direct boven het vuur.
Af en toe een beetje spelen met de plaats op je rooster, voorkomt barsten, en dan is voorkoken niet nodig.
Worsten barsten voornamelijk open door de hoge temperatuurverschillen als deze van koud ineens naar heel heet gaan.

Als je de mogelijkheid hebt, om zelf worst te maken, dan zég ik Doen

Eet smakelijk.

Mac

Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, deel dan mijn passie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »