Droogkast

Droogkast

Wat is een droogkast, en wat kan je daar mee

Om het gehele jaar te kunnen beschikken over de ideale omstandigheden om diverse Charcuterie (fijne vleeswaren) producten te kunnen maken (zoals salami's, pancetta's, droge worsten, hammen e.d), ben ik op zoek gegaan naar een manier om dat te kunnen bewerkstelligen.
Hierdoor ben ik niet meer afhankelijk van de jaargetijden en weersomstandigheden, en kan ik meerdere producten per jaar proberen te maken.

Een klein niet gesubsidieerd onderzoek leert mij al gauw dat dit kan op 2 manieren.
• Een professionele droogkast aanschaffen (kosten, een paar duizend euro)
• Zelf een droogkast maken (kosten, afhankelijk van de keuzes een 2 á 300 tal euro's)

Mij keuze is uiteindelijk gevallen op het zelf maken van een droogkast (wat een verrassing), dit om de kosten enigszins in de hand te houden, en om een beetje te knutselen.

Om anderen te inspireren, maar ook de ervaring van het bouwen op te laten doen, wat er bij de bouw bij komt kijken, en misschien wel de do's en de don'ts te ontdekken, ga ik de bouw van de droogkast in dit blogverslag bijhouden.
Mochten er vragen of opmerkingen, en tips zijn, dan zou ik het fijn vinden als er een reactie komt.

Eigenschappen van een droogkast

De 2 belangrijkste eigenschappen waaraan een droogkast dient te voldoen, zijn het kunnen controleren van de temperatuur, en het controleren van de luchtvochtigheid.

Afhankelijk van het te maken product, zal de temperatuur rond de 10°C tot 15°C moeten schommelen, en de luchtvochtigheid ergens tussen de 60% en de 80%.

Dit kan niet zomaar in een koelkast gedaan worden, daar de temperatuur in een koelkast meestal ergens tussen de 0°C en 7°C ingesteld kan worden.
De luchtvochtigheid in een koelkast ligt ergens tussen de 20% en 40%.

Om de ideale omstandigheden te kunnen creëren, zullen we dus de koelkast moeten aanpassen naar bovenstaande wensen.

Wat heb je nodig om een droogkast te kunnen maken

De koelkast

Als basis heb ik een 2e hands koelkast gevonden welke voor mij het meest geschikt leek.
Niet te klein, maar ook zeker niet te groot (maar hij kan naar mijn mening beter iets te groot zijn, dan achteraf te klein blijken)
Door dit model te kiezen, heb ik een mooie plaats om de luchtbevochtiger te plaatsen, en heb ik voldoende ruimte over om straks hopelijk heerlijk worsten e.d. op te hangen.
Ik heb eerst op marktplaats gezocht, maar uiteindelijk bij een 2e hands winkel dit model gevonden.

Je kan het zo gek maken als je wilt natuurlijk, zowel in prijs, als in formaat.
Het is een keuze tussen een beschikbaar budget, en de beschikbare ruimte die je hebt om een droogkast te kunnen plaatsen, of de capaciteit die je denkt, nodig te hebben.

Droogkast

De temperatuur regelaar

Om de koelkast op een hogere temperatuur te krijgen/ houden, dan de standaard koelkast temperatuur is er een aparte temperatuur regelaar nodig, die de koelkast aan/ uit schakelt.

Eigenlijk is dit apparaat niets anders dan een schakelaar welke de spanning naar de koelkast onderbreekt (indien te koel), of de spanning naar de koelkast doorzet (indien te warm)
Oftewel de gehele koelkast gaat aan en uit, afhankelijk van de temperatuur.

Uiteraard zijn er meerdere keuzes in de typen temperatuur controllers welke op de markt te verkrijgen zijn, met elk zijn eigen prijskaartje.

Droogkast

De vochtigheids- regelaar

De vochtigheids- regelaar werkt in principe op gelijke manier als de temperatuur controller.
Deze schakeld een apparaat (de luchtbevochtiger) aan, of uit als de luchtvochtigheid onder of boven een vooraf ingestelde waarde komt.

Ook hiervan zijn verschillende typen verkrijgbaar, maar dit model is prima geprijsd , en kost incl verzending € 27,99 euro.
Hoe de kwaliteit uiteindelijk zal zijn, is nog ff afwachten.

Droogkast

De luchtbevochtiger

Het apparaat wat aangestuurd wordt door de luchtvochtigheid- regelaar, is de luchtbevochtiger.

Er zijn zoveel van deze apparaten, dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.

• Let er op, dat het een Ultrasone luchtbevochtiger betreft.
(In een ultrasoon luchtbevochtiger wordt het water in een fijne mist gevormd door middel van een trilmechanisme dat een hoge frequentie heeft.
Deze snelle trillingen zorgen ervoor dat het vocht zeer fijn in de lucht verdeeld wordt. Een gezonde luchtvochtigheid wordt op deze wijze snel bereikt met een ultrasoon luchtbevochtiger)

• Probeer een luchtbevochtiger te zoeken met een zo groot mogelijk water reservoir (dit i.c.m. een redelijke prijs uiteraard)
Door een zo groot mogelijk reservoir voorkom je dat je te vaak het water moet bijvullen.

Droogkast

Een warmte bron

Over dit onderdeel zijn de meningen verdeeld.
Het schijnt zo te zijn, dat door de warmte de koelkast regelmatiger aan slaat, maar daardoor blijft de temperatuur, en luchtvochtigheid stabieler.
Meestal gebruikt men een lamp hiervoor, echter is het licht niet wenselijk, omdat dit je product niet ten goede komt.
Met de keramische heater (meestal in een reptielen verblijf (terrarium) gebruikt), heb je geen last van het licht, maar heb je wel warmte.

Hier zal nog wel een licht dimmer tussen gezet worden, om de warmte te kunnen regelen, zodat de heater niet voluit staat.

Droogkast

Aanpassen van de koelkast

Vandaag 16-3-2014 ben ik dan eindelijk begonnen aan mijn toekomstige droogkast.
Ik heb alle losse onderdelen, zoals de bakjes in de deur, en de liggers uit de koelkast gehaald, en de koelkast ff lekker schoongemaakt.

Vervolgens heb ik bepaald waar ik de luchtbevochtiger gaat plaatsen.

Om het e.e.a. uitwisselbaar te houden (mocht er een onderdeel stuk raken), heb ik er voor gekozen om 2 wcd's (stopcontacten) in de droogkast te monteren. (bijkomend voordeel is dat ik dan niet de garantie verlies op de te plaatsen onderdelen)

• 1 wcd voor de luchtbevochtiger.
• 1 wcd voor de keramische heater (en/ of een mini ventilator in de toekomst)

Niet alleen de heater, maar ook over een mini ventilator zijn de meningen verdeeld (de ventilator zorgt voor een constante luchtcirculatie wat het droogproces zou bevorderen.)

Omdat ik niet weet of dat er in de wanden van de koelkast leidingen/ bedradingen e.d. lopen, ben ik voorzichtig te werk gegaan met het boren van de gaten t.b.v. de voedingskabels van de wcd's.

Ik heb eerst met een klein boortje een gaatje net door de plastic binnenwand van de koelkast heen geboord, om vervolgens met een flinke naald voorzichtig door het geboorde gat te duwen om te kijken of ik weerstand voelde, en zo te kijken of het alleen schuimvulling betreft, of iets anders.
In mijn geval betrof het alleen schuimvulling, en kon ik met een gerust hart een groter gat boren voor de voedingskabel.

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Om ervoor te zorgen dat ik straks zo min mogelijk gaten hoef te dichten, zorg ik er voor, dat ik de gaten voor de voedingskabels, niet groter boort, dan nodig.
Ik vergelijk de dikte van de kabel met de boortjes net zo lang tot ik dezelfde dikte heb gevonden, en boor dan met deze boor de doorvoergaten

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Omdat beide apparaten straks door een ander apparaat worden aangestuurd, of rechtstreeks op een voeding, heb ik niet een dubbele uitvoering van de wcd's gemonteerd, maar 2 losse.
Beide wcd's hebben hun eigen voedingskabel, welke ik in een later stadium in een lasdoos bijeen zal brengen.

Nu is het wachten op de volgende onderdelen wanneer deze binnen komen.

Wordt vervolgd

Mac

Deel 2

Afgelopen week zijn er een aantal onderdelen binnen gekomen, waardoor ik vandaag weer verder ben gegaan aan de bouw van mijn droogkast.

In de tussentijd heb ik nagedacht over een aantal opties die van invloed zijn op de bouw van de kast.

Paul van Wild Vleesch (Rotterdams bekendste worstendraaier) had opgemerkt op facebook, dat de kast een airflow van verse lucht zou moeten hebben, van zo'n 0,2 m/s.

En ook op het BBQ Genootschap, waar wij een Charcuterie draadje hebben, bespreken we de mogelijkheid hiervoor, en het nut hiervan.

Dit heeft mij doen besluiten, om de kast zo veel mogelijk voor te bereiden/ uit te breiden om hier gebruik van te maken, en zodoende opties over te houden om mee te experimenteren.

Het is immers gemakkelijker om achteraf een gat dicht te maken, dan om er alsnog 1 bij te maken.
En ik ken mijzelf wel een beetje, als de kast straks hopelijk functioneert, dan komt het er niet meer van.

Het voordeel hiervan is, dat ik dan over de volgende opties kan beschikken:
• Een airflow van verse lucht van zo'n 0,2 m/s door de kast heen (eventueel regelbaar door een dimmer)
• Eventueel ventilator in een gesloten systeem (dus gaten afdichten)
• De mogelijkheid om d.m.v.een schakelklok een korte tijd verse lucht toe te voeren, om hiermee het kort openen, en sluiten van de deur mee te simuleren. (ideaal met vakanties, mocht dit nodig zijn)

Ventilatie:

Voor de ventilatie, ben ik op zoek gegaan naar een ventilator geschikt op 230V, aangezien ik voor geen andere spanningen geen mogelijkheid heb.

Tevens een ventilator van zo'n 80mm, i.p.v. één van 120mm (aangezien ik hiervan verwacht, dat deze een te hoge luchtverplaatsing zal hebben.

En een aantal filters, om stof e.d. tegen te gaan dat deze in de kast komen.

Er zijn zeker goedkopere modellen te krijgen (heb ik idd ook gevonden), echter die leveren dan weer niet de filters welke ik wil hebben, en die moeten dan weer elders vandaan komen, incl verzendkosten.
Vandaar mijn keuze op Conrad, die geen verzendkosten boven de € 25,- rekent. (al met scheelt het uiteindelijk niet veel t.o.v alles ergens anders kopen.

Misschien is het overkill, maar ik wil gevoelsmatig meteen redelijk strakke kast maken. (alles naar mijn capaciteiten dan hé)

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Omdat warme lucht omhoog gaat, maar ik geen warmte wil verliezen, maak ik linksboven een gat, waar straks een ventilator komt, en rechtsonder een gat waar de lucht weer uit de kast zou moeten kunnen stromen.
(mocht het nodig zijn, dan kan ik het altijd nog omdraaien, maar dat verwacht ik eigenlijk niet)

Zoals elke keer, boor ik eerst een paar kleine gaatjes om vervolgens met een naald voorzichtig te voelen of er iets zich in de wand begeeft. (wat ik overigens niet meer geloof eigenlijk, want volgens mij zit alles achter de achterwand)

Vervolgens, boor ik met een 73mm gatenboor, vanaf de buitenzijde, maar ook vanaf de binnenzijde een gat. (dit om de gaten zo netjes mogelijk te boren, en dat gaat het netst als je vanaf beide zijden boort)

Omdat ik het gat toch nog enigszins netjes wil proberen af te werken, heb ik 2 overgangsstukken (van 70mm naar 75mm) van een afvoerpijp gekocht (dit was goedkoper als een pijp van 75mm)
Van de overgangsstukken heb ik een deel afgezaagd, welke in in de ventilatorgaten heb gedaan (paste perfect wat diameter betreft, echter het gat linksboven was iets dieper, waardoor ik net iets lengte te kort kwam.

Crea Bea als ik ben (soms), heb ik het smalle uiteinde van de overgangsstukken, ook afgezaagd, en in de reeds geplaatste ventilatorgaten gestoken. (sta van mijzelf te kijken)

Nu hoef ik straks alleen maar de ventilator, en de filters te plaatsen.

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

De sensoren voor de controllers, heb ik daar geplaatst waar ik verwacht dat straks op die hoogte ongeveer de producten komen te hangen.
Het is net als met barbecueën, je wilt de temperatuur daar meten, waar ook je product ligt.

Weer voorzichtig een gaatje geboord, en niet dikker als nodig, zodat alleen de puntjes van de sensoren uit de wand steken.
Behalve van de HMC, want dat kan niet anders.

Droogkast

Droogkast

Dan is het tijd om de meeste elektra aan te gaan sluiten.
Ik heb achterop een klein lasdoosje geplaatst, waarin ik alles bijeen laat komen.

Tevens heb ik de geel/groene draad welke van de ETC (temperatuur controller), en de HMC (humidity controller) komen als schakeldraad gebruikt. (volgende de regels van de NEN 1010? mag je onder de 4mm² geel/ groen niet omkleuren, maar ach dit blijft onder ons toch ?)
Hierdoor hoef ik naar deze controllers maar 1 kabel voor iedere controler te leggen, en anders 2 kabels, of kabels met nog meer aders.

Verder alles een beetje bijeen gebonden, om het er netjes uit te laten zien.
Al zeg ik het zelf, maar op zich ziet het er niet verkeerd uit. (nu maar hopen dat het werkt)

Met dank aan Antonio Consilvio van Consilvio Media Disign, voor het digitaal maken van het schema voor mij.

Droogkast

Droogkast

Droogkast

En dan voorzichtig de stekker er in.............
Gelukkig geen vonk, en het licht doet het ook nog 🙂

We have a visual, en de kastjes werken !!!.
Nu de beschrijving er bij en instellen op de waardes die we willen zien.

ETC op graden in °C instellen
Kast temperatuur 12°C

HMC op 65%

En ja de koelkast gaat aan (want we zitten immers op 20°C), en de humidifier gaat ook aan, omdat we onder de 65% luchtvochtigheid zitten.
HMC instellen op 30%, en de humidifier gaat uit
So far so good.

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Nu weer wachten op de overige onderdelen (ventilator, en toebehoren, en de keramische heater)

Op naar deel 3

Mac

Deel 3

Vandaag begonnen met de montage van de laatste onderdelen, alvorens straks het testen kan gaan beginnen.

Ik was eerst voornemens, om de fan rechtsonder te monteren, en dan koelere lucht (net boven de vloer) naar binnen te blazen, echter ontstaat er dan een overdruk in de kast, waardoor deze misschien uit zichzelf open gaat staan.

Hierom besloten om de fan linksboven te monteren aan de buitenkant, en dan deze naar buiten toe te laten blazen, zodat er vanaf onder, lucht in de kast gezogen wordt, en er dan een onderdruk ontstaat.

Vervolgens een aantal roosters geplaatst, om de volgende redenen:
• Als eerste om te voorkomen dat er stof naar binnen komt.
• Maar ook om de luchtstroom enigszins te verminderen, aangezien ik de fan niet meer als 50% kan knijpen met een gewone dimmer. (beter voor het kostenplaatje, aangezien een regelaar te prijzig is)
Andere optie is eventueel een minder krachtige fan.

Maar goed, de fan is een probeersel, en het wil niet zeggen of dat het goed gaat werken.
Misschien zijn alleen al de roosters voldoende om een luchtstroming te verkrijgen.

De keramische heater is ook geplaatst, en ook hiervan gaan we van zien of dit wel of geen nut heeft.

We gaan het beleven.

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Deel 4 (proefdraaien)

Ik ben helaas niet geheel gestructureerd gestart met proefdraaien, dus heb ik voor de 2e test een invulstaat voor mijzelf gemaakt waar ik nu het één en ander kan bijhouden.

Over de eerste test kan ik alleen vertellen, dat hierbij de luchtvochtigheid meer schommelde als ik had verwacht.
Ik had de temperatuur van de ETC op 13°C graden ingesteld, met een afwijking van + en - 3°C, en op de HC een luchtvochtigheid van 65%, en een afwijking van + en - 5%.
De temperatuur bleef hierbij tussen de 13°C en 15°C, maar de luchtvochtigheid schommelde van 24,2% tot 85.5%.

De 2e test heb ik de ETC weer op 13°C ingesteld, maar nu met een afwijking van + en - 1°C, en op de HC een luchtvochtigheid van 65%, en een afwijking van + en - 1%.

Droogkast

Na een aantal uurtjes begint de luchtvochtigheid steeds meer op te lopen, ondanks dat ik maar 1% marge heb ingesteld.
Ik weet niet zo snel waarom dit gebeurd, maar ik heb een klein beetje het vermoeden dat dit komt door een stukje vertraging tussen het meten, en het schakelen van de HC. (met maar 1% marge kan ik hier weinig mee doen volgens mij)

Om toch iets te proberen, heb ik om 20:40 uur de heater er bij ingeschakeld, en deze op (gevoelsmatig) 20% gezet (dmv de dimmer).
Ik heb het idee, dat de kast nu iets stabieler draait.

Als ik de gemiddelde waarde bereken over de periode van het moment dat de heater aan is gegaan, dan kom ik op een gemiddelde van 64,8% (en ja als je het zo bekijkt, dan lijkt dit een mooie waarde)

De fan heb ik nog niet aangezet, omdat deze niet zo langzaam kan regelen als ik zou willen (maar daar ben ik mee bezig, en hopelijk gaat dat idee werken)
Om toch misschien een klein beetje frisse lucht te krijgen, heb ik de roosters niet hermetisch afgesloten, dus door de stijging van warme lucht ontstaat er misschien een klein beetje een trek in de kast. (maar ik kan dat niet meten helaas)

Wat mij betreft lijkt dit een mooie uitgangspositie om het eens in het echt te proberen.

Tijd voor de eerste echte test

Om de kast onder echte omstandigheden te testen moet er natuurlijk wel iets in gehangen worden.

Omdat ik nog niet in het bezit bent van startersculturen om salami e.d. te maken heb ik er voor gekozen om een simpele droge worst te maken.
Geen ingewikkelde receptuur, maar gewoon een droge worst.
Basis 70/30 verhouding procureur/ buikspek, met wat peper en knoflookpoeder, en natuurlijk zout en cure #2 (wij willen immers geen nare bacteriën e.d in het product krijgen)
Het is de bedoeling dat deze worsten 30% van hun gewicht aan vocht gaan verliezen, en dan zijn ze gereed.

Met dank aan Paul van Wild Vleesch voor wat wijze raad.

Mocht het project slagen, dan volgt nog wel het recept, maar hierbij alvast wat foto's.

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

Droogkast

De worsten hangen inmiddels in de kast.
ETC ingesteld op 14°C, en de HC op 65%.

Nu is het wachten, en af en toe de meters aflezen, en niet vergeten te kijken of dat de humidifier bijgevuld moet worden.

Ik heb 1 worst als controle worst gehouden. (gemarkeerd met een extra stukje touw)
De worst weegt bij de start 316 gr, en is gereed als deze een gewicht van 221 gr heeft bereikt.

Droogkast

Ik ben zeer benieuwd naar het verloop van het proces, en het eindresultaat.
Wordt vervolgd.

Mac

Deel 5 (vervolg proefdraaien)

Inmiddels 2 weken onderweg, en alles loopt volgens plan.
De worsten zien er goed uit, en er zijn "nog" geen vreemde dingen te bespeuren.
Ze voelen al een stuk steviger aan, maar mogen nog wel wat langer drogen.

De luchtbevochtiger vul ik na ongeveer iets langer als een week voor de eerste x bij, en dan gaat er zo'n 2,5 liter water bij (max inhoud is 3 liter).
Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de gewenste luchtvochtigheid. (hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer water er verbruikt wordt, en dus vaker bijvullen)
Dus bespaar niet op een te kleine luchtbevochtiger, want daar krijg je spijt van.

Data loggen

In deel 4 heb ik een formulier gemaakt om bij te houden hoe het verloop van de luchtvochtigheid, en de temperatuur gaat.
Dit was leuk in het begin, maar dat ga ik niet volhouden.
Ik zou eigenlijk graag willen zien hoe de kast functioneert, zonder iedere keer 1 verdieping hoger te moeten lopen, de gegevens op te moeten schrijven, en dan te kijken of alles naar wens verloopt.

Na enig speurwerk op het internet is mijn oog gevallen op een datalogger van Lascar electronics, waarmee ik gebruik makend van mijn thuis Wifi netwerk data kan uitlezen op mijn pc.
Hierdoor heb ik een veel gedetailleerder, en constanter overzicht van het verloop van luchtvochtigheid, en temperatuur., en kan ik dus ook veel beter zien of er iets aan de afstelling van de kast gedaan moet worden.

De datalogger, kan tussen één keer per 10 s, 1 m, 5 m, 30 m, 1 h, 6 h of 12 h de data opslaan, en als je de datalogger op de snelste stand instelt (10 s) kunt u in het geheugen 57 dagen meetgegevens opslaan. (met een max van 500.000 metingen)

Eventueel bestaat ook de mogelijkheid, om via een Cloud, de gegevens op een telefoon of tablet te ontvangen, echter vereist dit een abonnement (al dan niet betaald).
Je moet dan wel de keuze maken om gegevens of naar je PC, of naar je Cloud te laten sturen (beide gelijktijdig kan niet).

Voor mij is de PC optie de beste.
Bij de logger wordt ook een software programma geleverd, welke eenvoudig in te stellen is, en een duidelijk overzicht geeft van de metingen.

Let wel een datalogger is absoluut geen must, maar ik vind het een handige, en leuke gadget om erbij te gebruiken.
Geen hele goedkope optie, echter wel één van de gebruiksvriendelijkste, en gemakkelijkst te installeren opties die er volgens mij hiervoor te krijgen zijn.

Deel 6 (de finale)

En dan na 3 weken van drogen, in mijn eerste zelf gebouwde droogkast voelen de worsten stevig genoeg aan om ze er uit te halen.
Ja, ik zal ze best langer kunnen laten hangen, echter voelen ze mij nu aan, als de worsten die ook in de winkels (supermarkten) hangen. (maar of die ook zo lekker zijn als deze ?)

De worsten zouden minimaal 30% van hun gewicht aan vocht moeten hebben verloren.
ff checken................165 gr (dat is ongeveer 52% minder aan gewicht dan de 316 gr waarmee we begonnen zijn)
Ik doe het er voor, want hoe de worst aanvoelt is voor mij belangrijker als het gewicht.

Aandachtspunten

De laatste week zijn mij nog 2 aandachtspuntjes opgevallen, welke ik jullie niet wil onthouden.

Het eerste punt is, dat er de laatste week een aantal worstjes een witte sluier/ waas over zich heen kregen (zie onderstaande foto), maar ook op het rooster, en de luchtbevochtiger was dit terug te vinden.
In eerste instantie dicht ik dat dit het begin van een schimmel was, en heb daarom de worsten toen ik ze uit de droog kast had gehaald afgeveegd met een mengsel van 50/50% water met azijn.

Achteraf bleek dit niet nodig te zijn geweest, want dankzij het BBQ Genootschap forum lid Peter W, (werkzaam in de luchtbevochtigingstechniek), die mij wees op het feit, dat er in het kraanwater waar ik mijn luchtbevochtiger mee vul, kalk, en zouten zitten)
Om dit probleem op te lossen kan je het best gebruik maken van gedestilleerd water.
Thx Peter

Het 2e niet geheel onbelangrijke punt is, dat door toepassing van een luchtbevochtiger in de droogkast wordt er veel meer vloeistof in de koelkast gepompt dan waar deze eigenlijk voor geschikt is.
De koelkast kan het vocht wel verwerken (en dat is niet het probleem), maar het opvangbakje onder de koelkast kan dat dus niet, en deze stroomt dan ook over op een gegeven moment.......................met alle gevolgen van dien. (helaas)
Houd hier dan ook zeker rekening mee, waar je de koelkast plaats, of pas de afvoer van het water aan.

Wow, voor een eerste worstje (wat eigenlijk alleen een probeersel is), mag ik toch wel zeer tevreden zijn.
De structuur is goed te noemen, en de smaak is goed genoeg voor een worstje waar alleen peper, en knoflook aan zijn toegevoegd als smaakmakers.

Het zout gehalte lijkt mij prima, en is niet te zout (daar was ik wel een beetje bang voor, echter moet er een bepaalde hoeveelheid zout in zitten, i.v.m. bacteriën e.d. resp 2,5 tot 3% zout)

De worsten verdwijnen als sneeuw voor de zon, aangezien iedereen (buren, vrienden en collega's) wil proeven.

Dit is echt ontzettend leuk om te maken, en kan niet wachten tot ik straks mijn eerste salumi kan gaan maken.

Ik hoop dat ik met dit blog verslag jullie kan inspireren, om ook de stap te maken naar het zelf maken van gedroogde worst.
Ik vond het iig erg leuk om dit te maken.

Ik zég suc6, en laat eens horen, en zien wat jullie er van vinden, en wat jullie eventueel hebben gemaakt.

Groetjes
Mac

Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, deel dan mijn passie.

86 gedachten over “Droogkast

 1. Leuk project Mac, ga ik volgen!
  Misschien nog handig voor “na-bouwers” om namen/artikelnummers/directe link bij de diverse onderdelen die je aangeschaft hebt te plaatsen.
  Verder is het nu al een mooi en duidelijk project!
  Rene

  1. Hoi Rene
   Als je op de foto’s klikt, dan ga je naar de site toe waar ik het besteld heb.
   Uitzondering van de ETC, want die heb ik gekregen. (bofferd die ik ben)

   Mac

   1. moet de motor van de koelkast ook verwijdert worden?
    Ik lees nergens of dit zo is of dat deze onderbroeken moet worden met de electronische temperatuurregelaar?
    Rens

    1. Hoi Rens
     Als jij de motor van je koelkast verwijderdt, dan werkt deze niet meer.

     Je hoeft aan je koelkast (koelkasttechnisch gezien), niet te wijzigen.

     Je plaatst 2 stopcontacten in je koelkast, en je monteert de temperatuur, en luchtvochtigheidssensor, en plaatst de heater, en luchtbevochtiger.

     De stekker van je koelkast steek je in een stopcontact (of rechtstreeks via een lasdoos) welke aangestuurd wordt door je temperatuursensor.
     Kijk maar naar het aansluitschema.

 2. profi Mac, ziet er al goed uit, ben benieuwd naar de eerste resultaten uit jouw Klimakast. Wel even een koppeling van de data naar het genootschap maken 😉

 3. Diepe buiging, dit ziet er strak uit! Erg benieuwd of je hem een beetje constant kan laten draaien. If so, wil ik hem graag namaken.

 4. Hoi Mac, Wat gaaf gemaakt. Ik ga het zelf ook proberen te maken. Ik heb alleen nog wel en vraagje. Ik heb nog een oude koelkast staan die het niet meer doet, kan ik die ook gebruiken of moet het een werkende koelkast zijn? Misschien een beetje domme vraag. Ik hoor het graag. Ik ga je project goed volgen. Groet Patrick

  1. Hoi Patrick
   Het beste voor de portemonnee is natuurlijk een oude koelkast, echter moet hij natuurlijk nog wel volledig functioneren als koelkast (niet het vries gedeelte indien aanwezig), daar je de koeling nodig hebt om je producten in een bepaalde temperatuurzone te houden.
   (meestal ergens tussen de 12°C en 15°C)

   Mac

  1. Hoi Bart, door drukte op het werk heb ik hier helaas nog niets mee gedaan, echter staat salami wel erg hoog op de agenda.
   Wel heb ik sinds 2 dagen een stuk procureur in een zakeind (lees blinde darm van een rund) in de kast hangen om daar een Coppa van proberen te maken.
   Deze zal naar verwachting 1,5 tot 2 maanden moeten hangen. (ben benieuwd of het wat wordt).
   Wordt vervolgd.

   Mac

 5. Volgens mij een geslaagd project Mac! Heb een tijd geleden al wat materialen gekocht om hetzelfde te doen, voordat ik jouw project ben gaan volgen (koelkast, vochtigheidsmeter, schakelthermometer etc.). Echter jouw setup met wifi data logger etc. ziet er wel heel top uit. Heb jij niet toevallig een lijstje van al de tools die je hebt gebruikt en waar je die hebt gekocht?

  1. Hoi Furio
   Dank voor je compliment, als je op de foto’s klikt, dan ga je naar de site toe waar ik het besteld heb.
   Uitzondering van de ETC, want die heb ik gekregen.

   Suc6 met je kast.

   Mac

 6. Hey Mac,

  Dit ziet er echt te gek uit. Ik zit erover na te denken om een zelfde droogkast te gaan bouwen, echter vind ik de koppeling van de verschillende (elektrische) onderdelen vrij ingewikkeld. Heb je hier misschien ook een schema voor?

  Grt.

  Arno

 7. Hello,
  The set looks really nice and I am eager to try to build it but there is one problem 🙂 I have just moved to The Netherlands and don’t know anything about where to buy or order things. The main problem is temperature and humidity controllers. Maybe it would not be a problem to write where did you get them from. Looking trough internet I saw humidity and temperature controllers which are basically “plug in” type. You dont need any wiring just connecting devices threw them like to normal sockets. Maybe you do happen to know if there are such thing in Netherlands ?
  Thank you in advance for your answers.

 8. Beste Mac,
  Hartelijk dank voor het online zetten van het project en gedetaileerde stappenplan.
  Op zoek naar een koelkast ben ik vershillende wijnkoelkasten tegengekomen waar de temperatuur tot +/- 18 graden ingesteld kan worden.Betekent dit dat er dan in dit geval twee onderdelen niet nodig zijn, mamelijk de temperatuur regelaar en de warmtebron. Zie ik iets over het hoofd?
  Alvast dank voor je reactie.
  Zorro

  1. Beste Zorro

   Als je de temperatuur in het bereik van 12 – 16 graden kan instellen, dan lijkt mij dit prima om te doen, echter denk ik als je ook in deze kast wilt fermenteren, dat je dan een paar graden °C te kort komt.
   Dan zou misschien de warmtebron alsnog van pas kunnen komen. (ik ga er wel van uit dat zo’n kast een hogere temp als 18° C wel kan aangeven)
   Ik had zelf ook ooit naar een wijnkoeler gekeken, echter zijn deze kasten vrij prijzig, en anders vrij klein, vandaar toch maar een gewone koelkast.

  1. Leo, ik heb ik de ventilatie nog niet langzaam genoeg kunnen laten draaien, om deze ook daadwerkelijk te gebruiken. (onder een bepaald toerental stort deze in, ondanks een soort van toerenregelaar), dus voorlopig draait de kast zonder ventilatie.
   Voor wat de luchtvochtigheidregeling betreft, kijk eens in het schema boven (onder het kopje data loggen).
   Volgens mij schommeld het best wel redelijk netjes (heel veel minder schommeling gaat volgens mij niet)
   Grtn Mac

 9. Voor het probleem met de ventilator: al een gedacht aan een schakeling van Velleman, waarbij je kunt instellen dat het ding b.v. 1 x per uur een paar seconden gaat draaien. Instel mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos.

  Groet,

  Willem

  1. Hoi Willem
   Nee, het probleem met de ventilator staat ff op een laag pitje (mede omdat de resultaten tot nog toe best goed te noemen waren ook zonder ventilator)
   Echter neem ik je advies ter harte, en ga binnenkort eens op onderzoek naar de schakeling van Velleman.
   Thx voor je tip.

   Mac

 10. Beste Mac,
  Ik ben benieuwd of er al nieuws is op het front van de ventilator ?
  Ik ben bezig jouw setup na te bouwen maar dan met een arduino als controller met een web interface voor monitoring
  Hierdoor kan ik de ventilator bv 5 seconde per uur laten draaien om voor verse lucht te zorgen.

  Alleen heb ik geen flauw idee hoeveel lucht de ventilator moet aanvoeren.

  1. Gerard, volgens Paul van Wild vlees, zou de kast een airflow van verse lucht zou moeten hebben, van zo’n 0,2 m/s. (staat in mijn artikel)
   De ontwikkeling staat bij mij wat dit betreft nog op een laag pitje (mede doordat de gemaakte producten wat drogen betreft prima waren)
   Maar dat neemt niet weg, dat ik waarschijnlijk in de toekomst nog wel iets gaat maken (ik wil nog naar de oplossing van Willem (tip over Velleman) kijken), maar ben daar nog niet aan toegekomen.

   Mac

 11. wat gaaf gemaakt, ik zet dit op het lijstje met toekomstige projecten.

  Denk je dat het mogelijk zou zijn om hier een koudrook installatie op aan te sluiten zodat ook in de zomer bv zalm koud gerookt zou kunnen worden? of geeft dat teveel verontreiniging in de luchtvochtigheidsensor?

  1. Hoi Jaap

   Technisch lijkt mij dit geen probleem,
   De rook slaat echter wel overal op, en als je er dan ook nog eens producten in zou willen maken die je niet gaat roken, dan zal de aanwezige rookaanslag, toch wel geur/ smaak afgeven verwacht ik, en de vraag is of je dan dan weer wilt.
   Tevens zal de aanwezige luchtvochtigheid welke ook op de wanden neerslaat, in combinatie met de rookaanslag, er snel smerig gaan uitzien.

   Als je deze opstelling alleen zou willen gebruiken om in hoog zomer koud te roken, dan zou ik persoonlijk helemaal geen luchtbevochtiger en sensor plaatsen.

   Mac

  1. Hoi Hans.
   Ik ga er van uit, dat je Cowboy vlees, oftewel beef jerky, niet in een droogkast als deze kan maken.
   Normaliter maakt men dit in een *v*n, of in de barbecue natuurlijk 🙂

   Ik heb wel een linkje voor je. (how to)
   Volgens dit linkje kan het ook met een Dehydrator
   Hopelijk kan je er wel wat mee.
   Suc6

  1. Thx Hans

   Ik heb het dan wel niet zelf verzonnen, maar ik heb het maken van de kast geprobeerd zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen, zodat dit drempelverlagend werkt om voor anderen ook hiermee aan de slag te gaan. (want het is gewoon leuk om te doen, en helemaal met de producten die (meestal) uit de kast komen. 😉 )

 12. Hallo,

  Ik heb de kast gebouwd naar ontwerp, alleen heb ik de regeling wat aangepast en wil je dit even laten weten.
  Temperatuurregeling te hoog koeling schakeld in te laag lamp gaat aan 100 watt.
  Ik heb twee hygrometers toegepast, te laag luchtbevochtiger schakelt in, te hoog koeling schakelt in.
  Resultaat, temp binnen 1 graad, vocht binnen 10%, verbruik vocht ongeveer 1 ltr. In 8 weken.
  Tot op heden serie 25 salami en 3 overheerlijke coppa di manga gemaakt met die mooie witte schimmel een topper , bedankt voor dat goeie recept ze zij eerder op dan dat je ze kan maken,

  Groeten

  Leo van der Steen

  Dodenau Eder, Duitsland

  1. Hoi Leo
   Leuk om te horen hoe je er mee bezig bent.
   Ik ben ook nog altijd bezig met experimenteren.
   Zo denk ik zelf om de heater ook apart te laten schakelen, op zijn eigen controler.
   Met finetunen heb ik nu de standaard kast redelijk stabiel binnen 1°F, en de 70% en 80%.
   https://flic.kr/p/sAr6Yp
   Maar ik denk ook dat het beter moet kunnen.
   Ja die Coppa di Manga is me der eentje hé 🙂
   Beste charcuterie product wat ik gemaakt heb.
   Leuk om te horen.
   Thx voor je input

   Mac

 13. Super! Echt inspirerend om te lezen! Zelf ben ik niet de meest handige en vrees dat ik dit niet tot een goed einde zou kunnen brengen… Maar zou ik er toch eens serieus over nadenken! Moet fantastisch zijn!!!

  1. Dank voor je leuke reactie.
   Het is zeker fantastisch, maar er zijn wel spelregels waar je mee te maken gaat krijgen. (en dan heb ik het niet over de kast)
   Zeker geen probleem als je daar maar rekening mee houd.

 14. ik heb begrepen dat een wijnkast ook ideaal zou zijn omdat deze is afgesteld op temperaturen die liggen tussen 10 en 16 graden, klopt dit, wie kan mij hier meer over vertellen

  1. Ik heb geen ervaring met een wijnkast Jan, (ik had hier destijds wel kort naar gekeken, maar prijstechnisch was het niet interessant, t.o.v. een gebruikte/ nieuwe koelkast)

   De genoemde temperaturen zijn prima, en dan blijft alleen de luchtvochtigheid nog over om te regelen/ te maken, want daar wil je ook de controle over hebben.

 15. een mooie “goedkope” data logger is de THC-4 voor ca. 37 euro te koop op ebay.com
  http://www.ebay.com/itm/THC-4-USB-LCD-Temperature-Humidity-Recorder-Hygrometer-Data-Logger-w-Sensor-New-/381144247029?hash=item58bdf7aaf5#ht_3859wt_1362
  echt aan te raden om optimale instellingen te verkrijgen.

  Terrariumlampen 25 W, 50 W ca. € 3,- ook op ebay.com
  http://www.ebay.com/itm/251699185754?_trksid=p2060353.m1438.l2649&var=550648921254&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

  Verder heb ik de ventilator geschakeld op de heater en cooling, wanneer de verwarming of de koeling aanslaat draait de ventilator dus ook even.

 16. Hallo Mac, gaaf project. Ik ben ook aan het kijken of ik in staat ben om dit te maken. Ik ben totaal niet handig. Zou zoiets kunnen werken met een wijnkoeler en een luchtbevochtiger die instelbaar is op vochtigheidsgraad? Zo sla ik de lastige elektronica knutsel stukken over.

  1. Hoi Henri, ik heb zelf geen ervaring met een wijnkoeler, maar ik weet wel dat er verschillende versies zijn.
   Je hebt ze met en zonder vochtregeling.
   Maar ja, het kan zeker, want ik heb van meerdere mensen gehoord dat zij een wijnklimaatkast gebruiken .

   Je zult dus wel een kast moeten zoeken met een luchtvochtigheidsregeling, wat anders moet je deze zelf alsnog inbouwen. (denk er wel aan, dat een kast zonder eigen luchtvochtigheid regeling, ook geen vocht kan afvoeren).

   In dat geval kan je net zo goed een koelkast nemen, want die is wel gebouwd om vocht af te voeren.
   Geloof mij, het is echt geen hocus pocus, want mij is het ook gelukt.

   Suc6

 17. Hoi Mac, ik ga binnenkort starten aan dergelijk project, wat ik me afvroeg: is een ontvochtiging noodzakelijk ? Ik heb al één en ander nagelezen op verschillende sites, maar over de ontvochtiging raak ik er niet aan uit. Meneer Wateetons zegt, een fermentatiekast wordt snel te vochtig op een ander lees ik dan het omgekeerde, wat is jouw mening ? ik heb een showkoelkast (volledig in glas) op de kop kunnen tikken.

  1. Hoi Bart
   Als de luchtvochtigheid te hoog wordt in je kast, dan zal je deze af moeten voeren.
   Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je last van schimmel krijgt
   In een koelkast gaat dat ontvochtigen vanzelf. (dat is dan ook de reden dat je af en toe vocht moet blijven toevoegen)

   Hoop dat je met dit antwoord iets kan.

    1. Ik durf met zekerheid te zeggen, dat dit 100% kans is dat dit gaat gebeuren, als je niet op de een of andere manier vocht kan afvoeren.
     (Ik verwacht, dat het vocht langs de wanden naar beneden zal gaan lopen)
     In mijn droogkast loopt het soms te hoog op (dan moet ik wat bijstellen), en daar wordt vocht ook nog eens afgevoerd, laat staan als je geen vocht afvoert !

     1. Hey Bart (& Mac),

      Sorry dat ik me er even in meng.
      Bedoel jij niet de relatieve luchtvochtigheid (RLV)? Zo niet, dan schrijf ik het toch even op. 🙂

      Ik ben daar afgelopen weken toevallig ook mee wezen puzzelen. Vooral om te ontvochtigen na de fermentatie.
      Heb precies dezelfde kast als Mac gemaakt en om de RLV in het begin 90% te houden bij een temp van 24 – 28 graden, heb je dus de hulpmiddelen nodig van een verstuiver oid, en een (aquarium)verwarmer oid.
      Na het fermenteren moet ie (geleidelijk) naar beneden naar zon 75%, maar de luchtvochtigheid bleef vrij hoog.
      Ik heb sowieso, ook voor tijdens het fermenteren, een luchtdoorstroom in de kast gebouwd met een computerventilator, maar die trekt (nu in de winter) koude lucht naar binnen, de RLV blijft daardoor hoog (is mijn conclusie). In de zomer doet ie dat met warme lucht, dan gaat ie weer naar sneller naar beneden (en moet je dus weer vocht bij laten verstuiven). Goed dit kan allemaal met deze droogkast.

      Het ontvochtigen voor mij is/was nu het probleem. Mijn oplossing is om de deur van de droogkast gewoon een stuk open te zetten en is het nu in de droogkast die op zolder staat is de RLV nu zo rond de 75%. 🙂

      Succes!

     2. @Tony
      Als de luchtvochtigheid te hoog blijft, dien je het verwarmingselement een standje hoger te zetten.
      Het gevolg hiervan is, dat de koelkast vaker aan zal slaan, en hierdoor de lucht droger zal worden.
      Hier zal je een balans in moeten vinden, wat afstelling betreft.
      Het klopt idd, dat door invloed van buitenaf, je af en toe ook wat moet bijstellen (maar dt is minimaal)

 18. Dat bijstellen, dat wil ik dus maximaal automatisch laten gebeuren. Bij wijze van spreken op D1 de deur dicht doen om dan na enkele weken/maanden terug de deur open te doen en dat alles goed verlopen is. Ik zeg wel duidelijk bij wijze van spreken. Opvolgen is altijd nodig.

  1. Dat willen we allemaal Bart, incl mijzelf
   Echter is die mogelijkheid er volgens mij nog niet. (misschien dat dat op basis van een Raspberry, of Arduro wel gaat lukken, maar daar is men nog mee bezig)
   Ik heb inmiddels al wel mijn heater geschakeld via een extra HC, (indien de RLV te hoog wordt, schakelt de verwarming aan, en omgekeerd weer uit, en heb het idee, dat dit de stabiliteit van de kast ten goede komt)
   Dit heb ik echter nog niet verwerkt in mijn blog. (maar staat op de todo lijst)

  2. Precies waar ik mee bezig was (ben)
   Volledig computer gestuurd
   Arduino met 4 relais, een ventilator en een RLV sensor
   Verearmingslamp, koelkast en bevochtiger
   Eerste versi eheeft perfect gedraaid tot de bevochtiger kapor ging. die moet ik nog vervangen.

   Monitoring ging via bluetooth naar mn telefoon
   De volgende versie gaat volledig via wifi en ingebouwde webserver 🙂

   Voorjaarsprojectje…..

 19. Hoi Mac,
  Ik heb nog even een vraagje. Ik zou graag een droger willen maken van een oude vriescel of koelcel van ongeveer 2,50 meter bij 2,50 meter en 2 meter hoog.
  Is dat mogelijk? Waarschijnlijk heb ik dezelfde spullen nodig maar dan zou de capaciteit groter moeten zijn, klopt dit? en hoe kan ik berekenen welk capaciteit ik nodig heb?

  Ik hoor het graag.

  Groet Patrick

  1. Ik weet wel zeker dat dit mogelijk is Patrick, echter ben ik niet bij machte om uit te rekenen welke capaciteit er benodigd zal zijn.
   Ik ga er vanuit, dat je dan misschien wel een meer professionele aanpak moet maken inzake apparatuur.
   Je zou het eens aan de charcuteriers Paul van den Hooven (van Wild Vleesh) kunnen vragen, of een Henk Spijkerman (slager / charcuterier) kunnen vragen.

   Maarehh, het klinkt wel heel gaaf man, zo’n grote ruimte

 20. Hallo Mac,
  Ik ben helemaal trots dat ik je idee voor de droogkast ook bijna heb volbracht, ben benieuwd…

  Ik vroeg mij alleen af het tweede stopcontact heb jij die ook direct aangesloten ? en waar in het schema zou ik die kunnen erbij kunnen knopen….

  De ventilator heb jij die later toch wel of niet meer gebruikt, ik heb het zelfde model als in jou verslag, hier komen 2 zwarte draadjes uit hoe zet ik hier de dimmer tussen.
  En wordt is de fan los aangesloten op de electra

  Bedankt alvast als je even kan/wil reageren, groet Hans

  1. Hoi hans
   heel erg leuk, dat je bent begonnen aan de bouw van de droogkast (daar ga je echt geen spijt van krijgen)

   Het 2e stopcontact (ik neem aan de je die voor de heater bedoeld ?), zit rechtstreeks op de fase (bruin), en de nul(blauw), en hier staat dan ook continue spanning op.

   Inmiddels ben ik ondertussen zelf iets verder gegaan, en heb ik als proef de heater achter een 2e (lees extra) Humiddity controler aangesloten.
   Hiermee regel ik dat als de luchtvochtigheid te hoog oploopt, de heater ingeschakeld wordt, waardoor vervolgens de koelkast weer aanslaat, en hiermee de luchtvochtigheid weer naar beneden brengt. (hiermee hoop ik schommelingen in de kast te beperken, waardoor het e.e.a. nog wat stabieler wordt.
   Ik moet zeggen dat ik wel positief ben over deze aanpassing, maar het is als je begint niet zozeer moeten hoor. (ik zou als ik jou was het eerst zo bouwen als ik heb aangegeven. (want dat gaat ook prima)

   Wat de fan betreft, daar was ik in het begin niet helemaal zeker van hoe deze aan de praat te krijgen.
   Ik heb een aantal dingen geprobeerd (potmeterjes, toerentalregelaars, en dimmers e.d.), om deze goed werkend te krijgen, maar ik kon de fan niet langzaam genoeg laten draaien, waardoor hij vervolgens alleen maar stond te brommen.

   Ik kon de fan dus helaas niet gebruiken, en ben ik later een andere oplossing tegen gekomen.
   Nu heb ik een DC12V 1.4W fan gekocht (vergelijkbaar model), en deze achter een 230v stekker, met ingebouwde switching power supply aangesloten. (https://www.conrad.nl/nl/Search.html?search=sng-600-OW). (niets anders dan dat je kan kiezen tussen een aantal verschillende spanningen tussen de 3V – 12V
   Deze vervolgens in een tijdklok gestoken, waardoor er ongeveer elke 15min de fan 1 minuut kan laten draaien op 3V.

   Hiermee komt er toch geregeld verse lucht in de kast.
   Hopelijk kom je met mijn antwoorden weer een beetje verder Hans.

    1. Van hetzelfde Willem 🙂
     Ik was je post van 31 januari helemaal vergeten 🙁 en heb daar niet meer aan gedacht (ouderdom denk ik)
     Maar goed, de instelbare voeding werk ook hoor.
     Dat wil niet zeggen dat je advies niet gewaardeerd wordt hoor Willem.

 21. Super bedankt voor je uitleg, de heater sockel gaat bij mij direct naar de lasdoos en niet via de ingebouwde stopcontact daarom heb ik er dan 1 over, maar dat komt op hetzelfde neer toch? En lijkt me geen probleem dat ik dan 1 stopcontact over heb of is het toch beter om het via de ingebouwde stopcontact te laten lopen en vervolgens naar de lasdoos door te voeren.
  De oplossing voor de fan die je nu hebt is een soortgelijk model aan de buitenkant bevestigd alleen met de specificaties en aanpassingen als je beschrijft?

  Erg bedankt voor het meedenken en je adviesen ben er heel blij mee, groet Hans

  1. Hans, als je de heater rechtstreeks aansluit staat deze altijd vol te verwarmen, met 50W ! (dat wordt ruzie in de kast vrees ik)
   Dat is nou ook weer niet de bedoeling.
   Door de wandcontactdoos te plaatsen, kan je daar de dimmer insteken, waar je vervolgens de heater weer dmv een stekker in steekt. (hierdoor heb je de mogelijkheid, om de heater te regelen, want het heb maar een heel klein beetje warmte nodig)
   (lees maar een paar Watt)
   En soms wil je een beetje bijregelen om te finetunen.

 22. Hoi Mac,
  Ook ik ben aan de slag gegaan met jouw droogkast. Bij mij gaat het om het drogen van hammen (die eerst gepekeld en gerookt worden).
  Mijn probleem ligt bij de vochtigheid. Die krijg ik niet naar beneden.
  Hij blijft schommelen tussen de 76 en 80, terwijl hij staat ingesteld op 65 en de humidifier dus ook niet aanspringt. Ook bij instelling 55 klimt hij naar 80.
  Heb er nu een droogzakje in geplaatst, maar dit lijkt mij een nood oplossing, omdat zo te zien bij jou dit probleem zich niet voordoet.
  Kast staat nu in de woonkamer om te testen. Moet wel gezegd worden dat er nog geen heater in zit (onderweg).

  Enig idee waar ik dat probleem zou kunnen zoeken?
  Ik heb de humidifier wel buiten de kast geplaatst, om meer ruimte over te houden voor mijn hammen, die wegen zo’n 3-4kg per stuk en ik maar er meestal 3 tegelijk vandaar….

  1. Hoi Fred, en dat is nu juist waar de heater van pas komt.
   De heater doet je koelkast vaker aan laten slaan, waardoor de lucht enigszins droger wordt.
   Ik heb nu een testopstelling staan (zie ook mijn antwoord op de reactie van Hans (enkele dagen geleden), waarin ik er voor gekozen heb, om de heater te laten inschakelen door een tweede RH regelaar, als de luchtvochtigheid te hoog wordt, ipv continue de heater heel zachtjes aan hebben staan) en dit werkt.
   Binnenkort zal ik dit wel toevoegen aan het artikel.

   1. Bedankt voor het advies!
    Had ik inderdaad even overheen gelezen…..
    Ipv de extra humidifier zat ik te denken aan een mini ontvochtiger. Maar ik zal eerst de heater afwachten zoals je schrijft. Heb er wel een ventilator op zitten, maar de mijne wordt door een schakelklok 2 seconden per half uur geregeld. Voordat hij dan voluit draait, gaat ie weer uit. Of dat voldoende is…? Tijd zal het leren

    1. Fred, ik bedoel geen extra humidifier, maar een extra RH controller (aansturing tbv de heater)
     Waarom een ontvochtiger ?, dat doet je koelkast toch voor je.
     Uiteindelijk is het een beetje spelen met de instellingen om de kast stabiel te krijgen, maar als dat eenmaal redelijk goed ingesteld staat, hoef je nog maar weinig aan te passen.

     1. Sorry voor de (te) late reactie…. int.chauffeur heeft zijn nadelen. Heb inmiddels de heater binnen en geïnstalleerd. Werkt stukken beter!! De extra controller heb ik ook, zit allemaal in 1 apparaat, alleen even de juiste instelling vinden zials je zegt. De ventilator stuur ik aan met een tijdschakelaar. Staat nu op 30sec per uur. Vooralsnog zeer tevreden.

     2. Geeft niet hoor Fred, voor een spoorwerker gaat het leven ook niet over rozen

      Fijn om te horen allemaal.
      Ik ben benieuwd naar je eerste projecten

 23. Mijn eerste project loopt nu een halve week. Ging goed, tot ik na een paar dagen vandaag thuiskwam en even met de infrarood meter de worsten en koelkast controleerde. Koelkast 15,1, maar worsten 11. Bleek de achterkant van de koelkast bedekt met een dikke laag ijs. Worsten eruit (even in de gewone koelkast) en de zaak snel ontdooien en drogen. Nu na een anderhalf uur is de ijsvorming wederom begonnen. Ben bang dat ik een te oude koelkast op de kop getikt heb…. Deurrubber is nog goed, maar aansluiting op de koelkast is roestig. Al vind ik het raar, omdat er uiteraard ook 2 gaten in zitten voor de ventilatie. Ook de afvoer is open, dus daar kan het ook niet aan liggen.
  Enig idee wat ik hiermee moet? Ze ruiken overigens nog steeds prima, zonder schimmel…

  1. Herkenbaar Fred. (dat is mij ook eens overkomen, en dan zo erg, dat tijdens het ontdooien van de ijswand, het vocht uit de kast kwam zetten, dat de vloer nat werd, en mijn laminaat…….

   Maar goed, dit komt door je instellingen.
   Ik vermoed, dat je heater veels te hoog ingesteld staat, waardoor je koelkast te hard moet werken, en dus te vaak moet koelen, en daardoor de achterwand bevriest.

   Heater op standje zo minimaal mogelijk zetten. (en kijken hoe het e.e.a. verloopt)
   Dit gebeurt je gewoon, en met finetunen moet je dit er uit halen.

 24. Ik heb een luchtbevochtiger gekocht met een aanknop. Dus nu als de power uit gaat omdat lucht relatief vochtig genoeg is gaat de luchtbevochtiger niet meer aan. Let hier ook op met het kopen van de luchtbevochtiger!

 25. Hi MAC,

  Is het misschien een idee om een update te doen van hoe je kast er nu uitziet qua technische installatie, welke functies etc…

  volgens mij heb je;
  – Koelkast, werkend met eigen thermostaat en ingesteld op temp?
  – Humidity Sensor/ Regelaar (RH) met enkele schakelaar, voor aansturing bevochtiger, schakelt deze aan bij bereiken van onderwaarde luchtvochtigheid?
  – Humidity Sensor / Regelaar (RH) met enkele schakelaar, voor aansturing thermische lamp, schakelt deze aan bij bereiken van bovenwaarde luchtvochtigheid?
  – Temperatuur Sensor / Regelaar (RV) met enkele schakelaar, voor aansturing koelkast, schakelt koelkast aan bij bereik van bovenwaarde van de koelkast temperatuur
  – Thermische lamp, 50W
  – Dimmer voor regelen van de Thermische lamp (20%)
  – Ventilator 2x, 1x boven die aanzuigt en naar buiten blaast, 1x onder die inblaast met filter
  – Tijdschakelaar voor de ventilator, draait hoe vaak per uur?
  – Data logger met eigen sensoren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »