Edsleskog Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Het is inmiddels iets meer dan 1,5 jaar geleden dat ik op Facebook bevriend ben geraakt met Johannes Postma, door onze gezamenlijke
interesse in charcuterie.

Leuk detail, Johan woont niet in Nederland, maar in het prachtige Zweden, en heeft daar een hotel midden tussen de bossen, en gelegen aan een groot meer.

Alsof het zo moest zijn, stuurde Johan mij een bericht op het moment, dat ik over de zomervakantie aan het nadenken was.
Ik vroeg hem, wat het weer in begin september in Zweden doet, en Johan zei, net als in Nederland, beetje Indian summer.

Mijn keuze was gemaakt, ik zou dit jaar op vakantie gaan naar Zweden.

Edsleskogs Wärdshus

Na eerst 15 jaar vakantie te hebben gevierd, en een vakantiehuisje te hebben gekocht, werd in mei 2008 de droom werkelijkheid voor de familie Postma, door definitief naar Zweden te verhuizen.

Het roer ging kompleet om, en van hun dagelijkse werkzaamheden in een ziekenhuis, stapten ze zonder horeca ervaring over naar de kleine herberg Edsleskogs Wärdshus (waarbij Wärdshus vrij vertaald staat voor "Huis van de waard") gelegen aan het Edslanmeer in het dorpje Edsleskog, in de provincie Dalsland midden tussen de bossen.

Na de eerste jaren ook in het hotel te hebben moeten wonen (tussen de gasten), is er in 2012 naast het hotel een woonhuis gebouwd (natuurlijk in de zo bekende Zweedse stijl) , waar de familie kan genieten van hun privacy.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus is gelegen aan het Edslanmeer, en vanuit de tuin (maar ook vanuit een aantal kamers) heb je een prachtig uitzicht over dit meer.

Het hotel en de omgeving bied een heerlijke plek om tot rust te komen uit de drukte van het dagelijks leven.
En als je rust en natuur zoekt, dan ben je hier op een prima plek, maar voor stedentrips kan je je heil misschien beter ergens anders zoeken.

Maar als je incidenteel een uitstapje naar een grote stad wilt maken, dan liggen Karlstad (1 uur), Götenburg (2,5 uur), en zelfs Oslo - Noorwegen (3 uur), binnen een paar uurtjes rijden.

Verderop in dit artikel, zie je wat je hier, en in de nabije omgeving allemaal kan doen, en wat er allemaal nog wordt georganiseerd op Edsleskogs Wärdshus zelf.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

De sfeer in het hotel is knus, en heeft een warme uitstraling, waardoor het al snel aangenaam prettig voelt.
Het restaurant, en lounge gedeelte geeft het gevoel van een grote huiskamer. (wat het vroeger dan ook eigenlijk was)

Het eten smaakt goed, en helemaal wanneer Johan zijn passie ten uitvoer kan brengen, door iets van langzaam gegaard en gerookt wild (ree, of Eland) voor te schotelen.

Het ontbijt is prima, en bied alles wat er in een ontbijt thuis hoort (broodjes, en afwisselende soorten brood, met worst, kaas, jam, yoghurt, en muesli, koffie, thee en sapjes, en in het weekend een eitje.
Verwacht geen mega luxe producten, als gerookte zalm, en luxe kaasjes e.d. (daar is dit het hotel niet naar, en daar is ook helemaal geen behoefte voor naar mijn bescheiden mening)

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

De kamers zijn netjes verzorgd, en zien er dankzij de inbreng van Hanneke fris uit met allemaal leuke kleuren.
Er staat een tv, maar ik heb geen idee wat deze bied, daar ik in mijn 2 weken die ik hier ben hier totaal geen behoefte aan heb gehad.

Johan doet alles om het de gasten naar de zin te maken, en praat vol met passie over wat hier allemaal te doen is.
Als je overlegt met Johan, dan weet ik uit ervaring dat er heel veel mogelijk is.

Al met al is het prima om hier met volle teugen te kunnen genieten.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Vakantie 2015

Omdat ik op Facebook al uitgebreid verslagen heb geplaatst van mijn belevingen plaats ik hier alleen een korte samenvatting (en ook omdat ik anders beter een boek had kunnen schrijven), en een aantal foto's om een impressie te geven van deze voor mij zeer bijzondere vakantie.

Na 2 jaar achtereen naar Oostenrijk te zijn geweest met de motor, was het dit jaar tijd voor iets anders, en na mijn contact met Johan, is dat dus Zweden geworden.
Natuurlijk zou dit op mijn motor gaan gebeuren, daar heb ik het beest immers voor.

Ik heb altijd wel eens naar Scandinavië willen gaan, maar dat is er nooit van gekomen, maar nu wel dus.
Ik zag er best wel een beetje tegenop, gezien het feit dat ik alleen op pad zou gaan, maar wetende dat mocht er echt iets zijn, dan ik op Johan terug zou kunnen vallen (al was het maar een luisterend oor), deed mij wel de moed verzamelen, om deze reis toch door te zetten.

Gekozen om de 1500+ km in 2 dagen te overbruggen, en om in Denemarken te overnachten.
Ik moet zeggen, het viel mij niet tegen voor de eerste dag, om bijna 800km af te hebben gelegd.

De 2e dag zou iets spannender, en mooier worden dan de eerste, dit in de eerste plaats omdat ik over die prachtige Storebæltsbroen (brug) ben heengereden, en in de 2e plaats spannend, omdat ik net over de grens met Zweden in korte tijd zoveel water op mijn pet heb gekregen, dat ik dacht op een zeepaard te zitten i.p.v. op die machtige Boxer, en even later het 3e moment, om met precies nog nul km volgens de range meter te kunnen rijden, godzijdank een pomp had weten te bereiken.

Gezien de verwachting van de terugreis, ga ik er vanuit, dat dit verder geen heel interessante verhalen op gaat leveren. (dus geen bericht is goed bericht)

Edsleskogs Wärdshus

Uitoefenen van diverse hobby’s

Ik heb deze vakantie afwisselend mijn diverse hobby's kunnen uitoefenen, zoals natuurlijk motorrijden, maar ook fotograferen, (zowel foodfotofgrafie, als natuurfotografie, en ook astrofotografie (en dan ging het mij met name om de Melkweg op de plaat te zetten, en voor een eerste keer zeg ik niet slecht") en zeker niet in de laatste plaats, de gedeelde hobby met Johan, Charcuterie.

Ik heb minder motor gereden, als de voorgaande jaren in Oostenrijk, maar des te meer alle andere hobby's, met als hoogtepunt het verwerken van een ree.
De reeën waren geschoten in het kader van natuurbeheer, en niet omdat we dat zo graag wilden.

Maar dat neemt niet weg dat we van deze dieren geen prachtige producten mogen maken.
En uit respect van het dier hebben, we van de delen die hier in de omgeving normaliter worden weggegooid, een prachtige Haggis gemaakt (maar daar plaats ik later het recept nog wel van)

Edsleskogs Wärdshus - Milky Way
De Melkweg (en nee, dat zijn geen wolken, alleen maar sterren)

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Noorwegen

Tja, als je zo dichtbij bent, van Noorwegen, dan moet je daar toch een keer geweest zijn toch....
Maar i.p.v. alleen de grens over wippen is natuurlijk niet genoeg , dus wordt het een lang dagje Oslo (Oslo ligt op zo'n 180km)

Maar we maken er een hele dag van, dus met een omtrekkende beweging heen, en weer terug.
Al met al een heerlijke dag, en zo,n 450+ km op de teller erbij.

Oslo

Oslo

Oslo

Oslo

Oslo

Foodfotografie

Over de gehele vakantie in Zweden, heb ik wel het e.e.a. aan foodfotografie gedaan.
Johan is een fervent wild worsten maker, en roker, en dan met name van Eland en Ree.

Los van dat er natuurlijk ook geproefd moet worden, proberen we ook het e.e.a. op de foto te zetten.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Dan wordt het tijd om de handen uit de mouwen te gaan steken, en gaan we zelf worst maken.

Johan heeft een nieuw product nodig (dus een worst 🙂 ) nodig voor de jaarlijkse gastronomische wedstrijd gericht op het promoten van streekgebonden producten, welke op kleine schaal zijn te produceren, en de keuze is hierbij gevallen op leverworst.

Eland leverworst wel te verstaan (a: gewoon omdat het lekker is), maar B: ook omdat de locale bevolking hier weinig mee doet.
we willen een streek product maken, met zoveel mogelijk ingrediënten uit de regio
Meestal wordt lever hier als afval beschouwd (rare lui die Zweden soms)

We maken een grove leverworst met cranberries, en wildkruiden.
Dit kan niet anders als een winnaar worden 🙂

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Snelcursus uitbenen

Ik krijg les van Johan in het uitbenen van een reebout.
Wetende dat ik naar Zweden zou komen, heeft Johan voor mij een reebout in de vriezer bewaard. (dit omdat Johan nooit van te voren weet of hij aan een vers ree kan komen)

ik vind het prachtig om te doen, en heb het idee, dat ik het er niet slecht vanaf breng (voor een amateur)

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Nose to Tail deel 1 (Reeën)

Dan nadat ik al 1x een keer eerder mijn terugreis heb uitgesteld (gewoon omdat ik hier nog niet klaar was), en ik vrijdagavond ongeveer een uur voor het eten mijn hotelovernachting heb geboekt voor de terugreis, komt Johan tijdens het eten naar mij toe, en fluister in mijn oor "je moet nog ff blijven, we kunnen 2 reeën ophalen bij een jager" (dat meen je niet !!!!!)

Dan gaat de terugreis op de schop, en zie ik wel wanneer ik naar huis ga (als ik überhaupt nog wel naar huis ga 🙂 )
Nadat we bij de jager de reeën hebben opgehaald, moeten we deze meteen schoonmaken, om het vlees de gelegenheid te geven om te besterven.

Voor het eerst in mijn leven ga ik aan zoiets beginnen, en het is dan ook een vreemde en zeker ook een bijzondere ervaring.
De reeën waren nog warm toen we hier aan gingen beginnen.

Na het verwijderen van de huis, en de organen, en ze te hebben afgespoten, duurt het nog ongeveer 3 etmalen voordat ze gereed zijn om verder te kunnen verwerken.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Nose to Tail deel 2 (Haggis)

Omdat we de komende 3 etmalen niets met de reeën kunnen doen, wil dat niet zeggen dat we nu niets meer te doen hebben hé.
We gaan de organen gebruiken, om een Haggis te maken. (dit van oorsprong schotse gerecht wordt normaliter gemaakt van een schaap, en hiervoor worden de lever, niertjes, longen en het hart in verwerkt, en gevuld in een schapenmaag.

Bij gebrek aan een schapenmaag, gebruiken wij een zakkend (blinde darm van een rund), en deze heb ik vanuit Nederland bij Vuur en Rook meegenomen (niet wetende dat we Haggis zouden gaan maken)

Normaal gebruik ik een zakeind om Coppa's te maken.
Het recept volgt later hier op het blog.

Ik zeg lekker lekker 🙂 (als je paté lust, dan lust je dit ook)

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Nose to Tail deel 3

Dan na drie dagen te hebben gehangen in de openlucht (maar wel in een soort net, om vliegen en andere dieren te weren), kunnen we de reeën gaan verwerken.

Ik vond het zeer bijzonder, en ontzettend leerzaam om dit gedaan te hebben.
Je leert zo ook aardig wat over de anatomie van het beestje.

Van de schouders en de bout, proberen we de spiergroepen zo heel mogelijk te laten.
Idem uiteraard voor de haasjes, en de rugfilets.

De overige stukjes gaan in het gehakt, om later worst van te maken.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Van 1 ree gaan we van de rugfilets een reerack snijden, en ik kan nu al zeggen, dat dit 1 van dé, als niet het lekkerste stukje vlees van het ree is.
We moeten dan ook een keuze maken tussen of een hele rugfilet, of een reerack, waarin dus een deel van de rugfilet in zit.

Edsleskogs Wärdshus

En natuurlijk moet er wel wat geproeft worden hè 🙂

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

En dan vervolgens het heerlijke reerack.
Langzaam gerookt, en gegaard in de Bradley van Johan.

Super lekker stukje vlees.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Overige activiteiten bij Edsleskogs Wärdshus

Hieronder volgen nog een aantal activiteiten, workshops en arrangementen welke o.a. hier bij Edsleskogs Wärdshus kunnen worden gedaan.
Neem af en toe een kijkje op de site voor de laatste ontwikkelingen.

Wandelen

Door de ligging van Edsleskogs Wärdshus te midden van een vijftal natuurreservaten, is het gebied bij uitstek geschikt voor wandelaars.
De goed gemarkeerde wandelpaden door een prachtige omgeving omringd door bossen en meren geven een mooi beeld van het ruige Zweden.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Het gehele jaar door bied Edsleskogs Wärdshus diverse wandelarrangementen.

1. Relaxwandeling: Dagwandeling in Edsleskogs nabijheid afgesloten met een avond in onze houtgestookte badton aan het meer.
2. Destination Edsleskog: Twee nachten in onze Herberg en ontdekkingtochten rond Edsleskog.
3. Wandel a la carte: Drie ”all inclusiv” keuzevrije wandeldagen in Noord Dalsland
4. Pelgrimswandeling: Een verrijking voor lichaam en ziel en daarnaast een echte uitdaging.
5. Edsleskogs natuurcombinatie: Combineer twee wandeldagen rond onze Herberg met een kanodag en een nacht in de wildernis.
6. Dalsland à la carte: Vijf wandeldagen all inclusive met een mogelijkheid tot gegidste wandelingen.
7. Dalslands beste: Wandel van Herberg naar Herberg rond twee meren (Onder constructie maar reeds boekbaar voor de enthousiastelingen)

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Uit eigen ervaring kan ik inmiddels zeggen, dat je hier fantastisch kan wandelen, en genieten van de mooie natuur welke Dalsland te bieden heeft.
Met een klein beetje geluk, kom je tijdens je wandelingen Elanden en Reeën tegen, maar ook bevers (beverburchten zijn in de omgeving te bewonderen), en in het voorjaar (april, mei, juni) kan je zelfs kraanvogels hier vinden.

Ik heb zelf een regelmatig reeën gezien, en tot 2x toe een eland, echter kon ik helaas de elanden niet op een goede manier voor de kamera krijgen.

Vissen

Het Edslanmeer, maar ook andere meren in de omgeving staan bekend om zijn grote snoeken, van wel meer dan een meter lang, en het is dan ook niet vreemd dat er vanuit Nederland fanatieke sportvissers naar Edsleskogs Wärdshus komen, om deze als uitvalsbasis voor hun visavonturen te gebruiken.

Edsleskogs Wärdshus

Edsleskogs Wärdshus

Meneer Wateetons wilde weekenden in Zweden

Sinds 2014 komt meneer Wateetons naar Edsleskogs Wärdshus voor een aantal weekendarrangementen die in het kader staat van bepaalde théma's.

Meneer Wateetons is schrijver (en heeft o.a. onderstaande boeken geschreven), is worstenmaker, en gever van diverse soorten workshops welke allen met lekker eten te maken hebben.

 • Over worst (2011)
 • Over rook (2014)
 • Over rot (komt binnenkort uit (2015?))
 • Wateetons wilde weekend in Zweden

  Théma arrangementen Wateetons wilde weekenden in Zweden


  25-28 september 2015: Indian summer arrangement Wildplukken, Worst en Zuurdesem.

  Drie nachten, aankomst op vrijdag, vertrek op maandag. Minimale groepsgrootte: 8 personen.

  Vrijdag: workshop zuurdesembrood bakken in een traditionele houtgestookte steenoven, onder leiding van de bakker. Daarna uiteraard met elkaar opeten.
  Zaterdag: workshop wildplukken onder leiding van een Zweedse boswachter, en vervolgens jam maken van je eigen geplukte bessen.
  Zondag: Elandworst maken en roken onder leiding van herbergier Johan.
  Maandag: uitslapen en/of optionele activiteiten als een bezoek aan Oslo, forel vissen, of een boswandeling.
  Tussen de bedrijven door is er meer dan voldoende vertier als fikkie stoken, hangen in de houtgestookte hottub, kanoën, zwemmen of een beverdam bezoeken.

  9-13 oktober 2015: Vijfdaags herfstarrangement Elandjacht, Elandslacht, Elandworst.

  Vier nachten, aankomst op vrijdag, vertrek op dinsdag. Maximaal 8 personen in een groep.

  Vrijdagavond: bezoek elandjachtgebied & informatieavond over de elandjacht door jachtopziener
  Zaterdagochtend: bezoek aan de elandslagerij
  Zaterdagmiddag workshop worst maken door Meneer Wateetons
  Zondagochtend Wandeling door Zweedse bos
  Zondagmiddag (indien beschikbaar) verwerking van ree van “kop tot staart”.
  Zondagmiddag workshop roken door Meneer Wateetons.
  Maandag: mee als drijver op elandjacht
  Dinsdag: uitslapen en/of optionele activiteiten als een bezoek aan Oslo, vissen, of een boswandeling.

  6-9 november 2015: Wild, Worst en Whisky.

  Drie nachten, aankomst op vrijdag, vertrek op maandag. Maximaal 8 personen in een groep.

  Vrijdag: workshop zuurdesembrood bakken in een traditionele houtgestookte steenoven, onder leiding van de bakker. Daarna uiteraard met elkaar opeten.
  Zaterdagochtend: bezoek aan de elandslagerij
  Zaterdagmiddag workshop worst maken door Meneer Wateetons
  Zondagochtend Wandeling door Zweedse bos
  Zondagmiddag (indien beschikbaar) verwerking van ree van “kop tot staart”.
  Zondagmiddag workshop roken door Meneer Wateetons.
  Maandag: uitslapen en/of optionele activiteiten als een bezoek aan Oslo, vissen, of een boswandeling.

  Tussen de bedrijven door is er meer dan voldoende vertier als fikkie stoken, hangen in de houtgestookte hottub, kanoën, zwemmen of een beverdam bezoeken.

  Ik weet zeker dat dit in de komende jaren meer vervolg gaat krijgen, en voor meer informatie, kijk dan op de website van Meneer

  Big Green Eggsperiment Zweden

  Van 19 tot 23 november geeft Peter Bootsma, in samenwerking met Johan Postma, een Big Green Egg weekend bij Edsleskog Wärdshus.

  In de prachtige tuin aan het meer staan er Big Green Eggs klaar om ontdekt te worden.
  Samen met de deelnemers gaat Peter aan de gang op deze kooktoestellen en zal men deze tot het uiterste gaan benutten.

  Edsleskogs Wärdshus

  Wild, zoals eland en ree, maar ook vis zijn de hoofdingrediënten, en vergezeld door diverse bijgerechten zal er elke dag samen met de deelnemers een mooi avondmaal worden bereid.

  Natuurlijk mag er geen dessert ontbreken, dus ook dit komt aan bod.

  Alle type bereidingen en beheersing van de temperatuur van de Big Green Egg komen aan bod en voor vier dagen lang kan je de pitmaster helemaal uithoren over de technieken die mogelijk zijn.

  Edsleskogs Wärdshus

  Afhankelijk van de beschikbaarheid en het type weer gaan de deelnemers naar een elandslachterij, want eland mag niet ontbreken deze dagen.

  Maar ook zal er een ree gehaald worden, om te worden ontleed, en tot in de perfectie worden bereid op deBig Green Eggs.

  Zweden staat bekend om zijn vele meren dus zelf een vis vangen en deze bereiden is een must, en als de meren al dichtgevroren zijn wordt het dus ijsvissen !
  Er zijn verschillende meren waar we gevist kan worden dus dat komt helemaal goed, uiteraard gaan de deelnemers de vis zelf schoonmaken en warm en koud roken op de Big Green Eggs.

  Peter en Johan willen wel dat het een lang en stoer weekend word, en dus verwachten zij wel wat van de deelnemers terug.

  Op vrijdagavond is er een pub avond voor de dorpsbewoners en ja dan gaan de deelnemers met zijn allen een eenvoudige maaltijd voor ze bereiden, wedden dat de dorpsbewoners dit leuk gaan vinden.

  Edsleskogs Wärdshus

  Als bovenstaande je nog niet kan overhalen om mee te doen aan deze mooie Big Green Eggxperiment dan kan Johan er nog een klein schepje boven op doen om je alsnog over te halen.

  Wat dacht je van een mooie wandeling in een van de bossen waar wij grote kans hebben op het spotten van eland, ree, bever en wat er allemaal nog meer op ons pad komt.

  Een paar uurtjes in de houtgestookte hottube met uitzicht op het meer (helpen met aansteken is wel verplicht).
  Wil je in een kano stappen om het meer over te varen ook geen probleem, tenzij het meer al dichtgevroren is.
  Zelfs je zwembroek mag je meenemen en zelf bepalen of je hem gebruikt of niet.

  Tot slot zouden Peter en Johan het leuk vinden dat als je komt je aan alles mee gaat doen, maar verplichten doen we niet aan, dus heb je geen zin om ergens aan deel te nemen dan heb je gewoon even vrij.

  Ten tijde van mijn schrijven is het eerste Eggsperiment volgeboekt, maar ik weet nu al zeker dat dit een vervolg gaat krijgen.
  Dit wil je gewoon meegemaakt hebben.

  Voor meer informatie kijk op de Facebook pagina van Big Green Eggsperiment Zweden , of neem contact op met Johan.

  Edsleskogs Wärdshus

  Conclusie

  Wow, wat een geweldig leuke en spannende vakantie, en wat een avontuur heb ik hier in Zweden mogen beleven.

  Ik had dit van te voren niet zo kunnen dromen.
  Ik kan maar 1 ding zeggen, hier kom ik zeker naar terug (als ik het in de hand heb), ik ben verliefd op dit land geworden.

  Als je de kans hebt, kom een keer buurten, of nog mooier, neem deel aan 1 van de workshops, of overige weekenden.
  Kijk voor contact gevens van Edslekogs Wärdshus op onderstaand plaatje (of klik er op)

  Langs deze weg wil ik dan ook Johan Postma ontzettend bedanken, want zonder hem, was dit allemaal niet mogelijk geweest, en had ik een mooie, maar tevens ontzettend saaie
  vakantie gehad (jawel, ik weet het zeker)

  Johan, gozert, je bent een kanjer. (en ik durf gerust te stellen dat ik er een vriend bij heb)
  Super thx voor de lol, en de avonturen in de keuken, en de garage die we samen hebben beleefd, dit is voor mijn onvergetelijke beleving geweest.
  En Hanneke bedankt voor het mogen lenen van je man 🙂

  Hopelijk zien we elkaar weer binnen niet al te lange tijd.

  En toch ondanks alle lol en plezier was er 1 voor mij dierbaar en bijzonder persoon die ik ontzettend gemist heb (zij weet wie ik bedoel), maar wie weet in de toekomst meis xxx

  Oké genoeg sentimenteel gedoe.

  Ik zég : "till nästa artikeln"

  Mac

  Edslekogs Wärdshus

  Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, deel dan mijn passie.

  4 gedachten over “Edsleskogs Wärdshus

  1. Hoi Marcel,

   leuk stuk! En nog bedankt voor de tips en adviezen die je me gaf vanuit Zweden! BBQ was zeer geslaagd, mede hierdoor (en natuurlijk door alle toprecepten op je site).

   groeten van Tjeerd

  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Translate »