Sloppy Joe

Mac’s Sloppy Joes

Het heeft even geduurd, maar eindelijk heb ik dan mijn kerstcaDO kunnen gebruiken. (zij het maar voor de helft)

In dit geval had ik alleen de deksel nodig, en ik heb gelukkig een DO gekregen van het merk (Petromax), waarbij ik de deksel omgekeerd als koekenpan kan gebruiken.

Tevens heb ik de ontzettend leuke workshop Chuck wagon cooking (klik op de link naar het verslag hiervan) gevolgd bij Vuur en Rook, dus het kon niet lang meer duren of ik moest aan de slag.

De Sloppy Joe

De Sloppy Joe is geboren in 1930 in Iowa (Sioux city) waar een kok genaamd Joe (hoe kan het ook anders), het broodje als "loose meat sandwich" op het menu had staan.

een Sloppy joe bestaat oorspronkelijk uit, runder gehakt met tomatensaus of ketschup, Worchestershire saus en met andere kruiden op smaak gemaakt geserveerd op een hamburger broodje..

Wat heb je nodig

• 500 gr rundergehakt
• een halve of kwart ui (klein gesneden)
• een stukje gele en rode paprika (klein gesneden)
• 2 tn knoflook (fijn gesneden)
• 1 jalapèno (klein gesneden) (optioneel)
• 1 el mosterd
• 2 el bruine suiker
• ketchup
• barbecuesaus (optioneel)
• 2 el Worchestershiresaus
• snufje chilipoeder
• peper en zout naar smaak.

Voorbereiding

Om een DO te kunnen gebruiken, heb je niet persé een barbecue, vuurschaal/ korf, of *v*n nodig. (afhankelijk wat je gaat maken natuurlijk)
Ga je een casserole, of een andere stoofschotel maken, dan is het prettig als je een warmtebron gebruikt die het wel een tijdje vol kan houden.

Omdat ik alleen de deksel heb gebruikt, was het voor mij voldoende om een 10tal hete briketten onder de deksel te leggen, en meer niet.
Er zijn schema's waarin je kan zien hoeveel briketten (zowel onder de DO, als bovenop de DO) je nodig hebt om een bepaalde temperatuur te krijgen in je DO. (dit is dan wel afhankelijk van de grootte van je DO.
Ik heb de 6qt welke voldoende is voor een inhoud van 7,6 ltr.

Om niet onnodig veel brandstof te verbruiken, een betere controle over de warmte te kunnen behouden, en te voorkomen, dat door de wind het e.e.a. aan as wegwaait, heb ik op het rooster van mijn Big Green Egg, een stoeptegel gelegd waarop ik de 10 hete kooltjes heb gelegd, waarboven ik mijn DO geplaatst heb.

Hierdoor heb ik tevens ook de perfecte werkhoogte, bij te veel wind sluit ik het ei.
Als ik in plaats van kooltjes, houtskool uit mijn ei zou hebben gebruikt, dan ben ik door de grotere afstand meer brandstof kwijt, en tevens doordat het ei vaker open als dicht is, loopt de temperatuur te hoog op enz enz.

Bereidingswijze

Als de DO perfect is geseasoned dan zou je geen olie of anders hoeven te gebruiken, echter dit was voor mij de eerste keer, dus heb ik een kleinj beetje olie gebruikt.

Fruit de klein gesnipperde uien, en paprika aan voor een paar minuutjes, en voeg daarna de fijn gesneden Jalapèno en de knoflook toe, en fruit deze nog even mee.
Ik had de Jalapèno toegevoegd voor een klein beetje pit, en kleur, dus als je dat niet wilt, of niet kunt krijgen hoef je die natuurlijk niet te gebruiken.

Voeg dan het gehakt toe, en bak deze rul tot deze bruin, en gaar is

Voeg vervolgens de bruine suiker, Worschestershiresaus, mosterd en ketschup toe, en roer deze er goed doorheen.
Laat dit vervolgens een paar minuutjes pruttelen.

Gebruik zoveel ketschup als je zelf nodig vind. (het is de bedoeling dat het een mooie dikke saus wordt, en het is een kwestie van smaak en gevoel hoe nat je deze wilt hebben)

Voor wat extra smaak, en een mooie donkere kleur heb ik nog wat barbecuesaus toegevoegd (maar dat hoeft niet), een snufje chilipoeder, en het geheel verder afgemaakt met wat peper en zout.
Hierna nog een aantal minuutjes laten pruttelen tot de smaken lekker ingetrokken zijn, en er een mooie saus is ontstaan.

En dan is het klaar, broodje pakken, en lekker veel op je broodje doen.
Op een zacht broodje hapt dit zo lekker weg........................heerlijk 🙂

Conclusie

Erg makkelijk om te maken, en of je het nou op je barbecue, in je DO, in je koekenpan op het fornuis maakt, dat maakt natuurlijk helemaal niet uit.
Geef er je eigen twist aan, door met ingrediënten, en kruiden te spelen, en wel of geen barbecuesaus te gebruiken. (je kunt hiermee eindeloos variëren)

Ik zeg "Eet smakelijk"

Met dank aan BBQuality voor het rundergehakt

Mac

Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, deel dan mijn passie.

3 gedachten over “Mac’s Sloppy Joes

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »