Houtskool

Review Black Chef’s Choice houtskool

Een aantal weken geleden is mij gevraagd of ik een zak (Voor Nederland nieuw op de markt) Black Chef's Choice houtskool zou willen proberen om te kijken wat mijn mening daarover zou zijn.

Nu doe ik zelden reviews, (grotendeels door tijdgebrek, en mede omdat ik daarom nog minder aandacht aan mijn recepten kan besteden) maar ik dacht waarom eigenlijk ook niet voor een keer!

Jaren geleden al, ben ik overgestapt op enkel het gebruik van houtskool omdat ik vind dat dit een puurder product is dan bijvoorbeeld briketten.
Ook met wedstrijden gebruik ik in mijn WSM alleen maar houtskool.

Ik moet wel zeggen dat er inmiddels steeds betere briketten op de markt komen waar geen vulmiddelen meer inzitten, maar goed mij bevalt houtskool prima, dus heb ik voorlopig geen behoefte aan briketten.

Zelf gebruik ik tot nog toe meestal Dammers (zacht houtskool) om te grillen, en Marabu Cuba (made by Dammers) (hard houtskool) voor Low & Slow sessies.

Acacia Plicata

Black Chef's Choice houtskool is gemaakt van de Acaciaboom.
De Acaciaboom behoort tot een van de 10 snelst groeiende boomsoorten ter wereld, en kan wel tot zo'n 2,5 cm per dag groeien.

De Acacia's kunnen zo'n zes tot acht meter hoog worden, maar kunnen ook struikvormig blijven.
Het hout van een Acacia is vaak hard, niet erg buigzaam en moeilijk te bewerken.

 

Er bestaan vele soorten, en ondersoorten van de Acaciaboom, met elk hun eigen specifieke karaktereigenschappen.

Om Black Chef's Choice houtskool te maken heeft de producent gekozen om Afrikaanse Acacia Plicata te gebruiken.

Houtskool

(Bovenstaand plaatje is een voorbeeld van een Acacia)

 

Houtskool

Maar goed, genoeg over waar het van gemaakt is, wat zit er nu uiteindelijk in de zak?

 

Houtskool

De stukken houtskool zijn een mengeling van klein tot middelgroot, met enkele uitschieters naar onder en naar boven.

Voor mij zijn de iets kleinere stukken ideaal voor in de basket van mijn Caliber, en de Weber WGA, maar gemiddeld prima om te gebruiken in menig barbecue.

Houtskool

Houtskool

Aansteken

Ik gebruik nu sinds een jaartje een Looftlighter, en kan niet anders dan lof geven voor deze manier om mijn houtskool aan te steken.
Door het gebruik van de Looftlighter heb ik geen last meer van rook bij aansteken van het door mij gebruikte houtskool. (let op, dit kan nog altijd per soort houtskool verschillen)

Houtskool

Hoe je het went of keert zorgen menig aanmaak middelen (Zoals geïmpregneerde geperste blokjes en wokkels) altijd wel voor enige tijd van rook tijdens het starten, maar zo niet met de Looftlighter.
Ook het starten van de Black Chef's Choice houtskool gaat hiermee zonder rooksignalen gepaard. (wat niet alleen iets zegt over de Looftlighter, maar ook over de kwaliteit van de houtskool)

 

Houtskool

Houtskool

Het aansteken verloopt vergelijkbaar als met Dammers houtskool, en steekt daardoor redelijk gemakkelijk aan (op zich niet zo vreemd daar het van een enigszins vergelijkbaar hout is gemaak), en afhankelijk hoe lang je de Looftlighter op 1 plek houd vonkt het ook niet meer of minder.

 

Houtskool

Zoals gezegd, ontstaat er bij het aansteken met een Looftlighter of vergelijkbare aansteker, geen (of te verwaarlozen) rook.

Ook bij het op temperatuur brengen van de barbecue is er geen zichtbare rook waar te nemen.

Houtskool

Authentic taste

De fabrikant claimt een "grill with authentic taste", maar is dat ook zo?
Om daar achter te komen heb ik een test gedaan met een neutraal stukje vlees, en wel met kipfilet om precies te zijn.

Puur de kipfilet, zonder enige vorm van kruiden, olie of andere toevoegingen welke van invloed op de smaak kunnen zijn.

Ik heb de kipfilet heel langzaam gegaard (90º - 100ºC), om deze zo lang mogelijk in de barbecue te laten liggen en daarmee te kijken of dat dit iets met de smaak doet.

Houtskool

Houtskool

De kipfilet heeft zo'n 2 uur op de barbecue gelegen, om tot een kern van zo'n 68ºC te komen, dus lang genoeg om te proeven welk effect dit heeft gehad.

Houtskool

Ik proefde in de verte een vleugje rook/ barbecue smaak (moest wel al mijn smaakpapillen aan het werk zetten), en om dit te checken heb ik mijn testpanel (De Buurtjes) ook de smaaktest laten doen, en zij kwamen tot een gelijke conclusie.

Een beetje rooksmaak is prima (Dat hoort immers bij de beleving van een product van de barbecue), maar de rest wil jij zelf kunnen bepalen door met verschillende soorten/ smaken van rookhout te spelen.

Daarmee komt de producent dan ook zijn belofte na, als hij zegt "grill with authentic taste"

De bodem van de zak.

Als laatste van deze review ben ik nieuwsgierig naar wat er onderin de zak te vinden is.

Bij menig zak houtskool welke ik de afgelopen jaren gebruikt heb was er onder in de zak een bepaalde hoeveelheid gruis en schilfers te vinden. (En in de laatste zak lag zelfs een laag van enkele centimeters dik)

Houtskool

Houtskool

Om te weten te komen wat er zich onderin in de zak bevind heb ik de in houd van het resterende houtskool in en emmer geleegd.

Nu heb ik zelf altijd zakken van 10 - 15 kg, en deze zak bevatte 5 kg houtskool, maar er zat heel weinig gruis in deze zak.

Je kan niet voorkomen dat er gruis in de zak ontstaat (immers is het een bros en fragiel product), en afhankelijk hoe een producent hier mee om gaat (en zeker niet te verwaarlozen hoe het transport verloopt) zal de ene zak er meer last van hebben, dan een andere zak.

(Wordt er veel met de zakken gegooid, en dat soort zaken, dan bepaald dat voor een groot deel de kans op meer gruis)

Conclusie

Al met al ben ik zeer tevreden over hoe de test verlopen is, en zeker ook over de inhoud van deze zak Black Chef's Choice houtskool.

  • Goed aan te steken.
  • Geen rook.
  • Geurloos.
  • Hele lichte rooksmaak.
  • Prima formaat (ook bij gebruik in de basket (Caliber) en WGA).
  • Zeer weinig gruis onderin in de zak.


Al met al een prima alternatief om te gebruiken t.o.v. het houtskool welke ik tot nu toe standaard heb gebruikt (Dammers), en ik zou er dan ook geen enkel probleem mee hebben om dit als basis houtskool te gebruiken.

Dusss, kom je bij een dealer en de houtskool van jouw voorkeur is niet op voorraad maar ze hebben wel Chef's Choice, probeer dan eens een zak zwarte (zacht) of rode (harder) Chef's Choice Houtskool als alternatief.

Nu vlak na de introductie van Chef's Choice houtskool als eerst te verkrijgen via de website van ProKamado Benelux, maar vervolgens straks ook bij de groothandel en diverse barbecue winkels.

Chef's Choice Houtskool komt in de smaken Afrikaans Acacia (Zwarte zak), en Cubaans Marabu (Rode zak), en in zakken van 5 en 10 kg.

 

Mac

Met dank aan Pro Kamado Benelux voor het beschikbaar stellen van de zak Black Chef's Choice houtskool voor dit review.

Houtskool

Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, laat dan een berichtje achter, en deel dan mijn passie.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »