Rookhout

Rookhout

 

Rook is de derde poot van barbecue, de andere twee zijn hitte en tijd. Rook is een oude en beproefde manier om smaak toe te voegen aan alles wat je kunt koken. In de oudheid werd rook gebruikt om vlees te bewaren voor langere tijd. Tegenwoordig gebruiken we het om de smaak van vlees te verbeteren.Ga nu niet meteen afvalhout van een zagerij gebruiken, hoewel je misschien geluk hebt, dat er iets geschikt tussen zit, maar het hout voor het roken van vlees dient zeer zorgvuldig te worden geselecteerd. Je hoeft niet persé zakken met voorverpakt rookhout te gebruiken, om rook toe te voegen aan uw aan het vuur, maar je dient er wel zeker van te zijn, dat het hout geen lijm, verf/ lak, beits, hars resten e.d. heeft.Ook is het belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen voor welk stuk vlees je wilt roken, omdat de verschillende houtsoorten verschillende smaken afgeven.

Voor we ingaan op de onderlinge verschillen, nog even het volgende. Ga je het hout verbranden of niet ?Bij het gebruik van een Gas bbq is het beter om van te voren geweekte houtsnippers in een smoker box, of in een aluminium zakje met veel gaatjes er in te gebruiken.Dit zorgt er voor, dat de branders van uw bbq niet verstopt kunnen raken met het as van de houtsnippers.Zorg, dat het hout zo dicht mogelijk bij de hittebron ligt, omdat het een hoge temperatuur nodig heeft om te smeulen. Bij het gebruik van een houtskool bbq, of smoker, kunnen de houtsnippers direct op de hete kooltjes gelegd worden, maar eventueel ook in een box, of aluminium zakje. Hiermee kan je experimenteren wat voor jou het beste werkt.

Over het algemeen kan je stellen, dat alle harde houtsoorten (vrij van hars), kunnen worden gebruikt om mee te roken. Als de boom eetbare vruchten, of noten heeft, dan is het hout over het algemeen erg goed om te roken. Sommige houtsoorten zijn beter dan andere, hout zoals appel heeft een zachte smaak, en geeft niet veel smaak af in korte tijd, maar als je het langere tijd kan toepassen, dan heeft het de tijd om die zachte smaak toe te voegen zonder het voedsel te overheersen. Houtsoorten zoals mesquite zijn erg sterk en, hoewel het een goede smaak afgeeft, kan het snel bitter worden, dus gebruik het niet te veel of te lang.

Als je nog nooit rookhout hebt gebruikt, dan kan je beter voorzichtig beginnen. Gebruik bijvoorbeeld een 1/4 kop vooraf geweekt snippers in de bbq, en kijk wat er voor je doet. Een van de grote voordelen van de bbq, is de grote verscheidenheid aan experimenten die beschikbaar zijn voor de kok. Rookhout is wat outdoor cooking haar outdoor smaak geeft. Een mooie manier om te experimenteren met hout is eigenlijk op de grill. In plaats van het risico te nemen, met een pulled pork, of brisket waar je misschien wel 10 – 20 uur mee bezig bent, met hout dat je nog nooit gebruikt heb, kan je misschien beter dat hout eerst testen met wat karbonades, of steaks e.d. op de grill. Probeer de geur van de rook te ruiken, en als deze bitter, of slecht ruikt, kan je er maar beter niet mee roken. Lees verder om een ​​idee te krijgen van de soorten hout die u kunt gebruiken krijgen.

Abrikoos is geweldig bij gevogelte en varkensvlees. Dit hout is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Acacia is vergelijkbaar met mesquite, maar niet zo sterk. Dit hout brandt erg warm en moet worden gebruikt in kleine hoeveelheden of gedurende een beperkte hoeveelheid tijd.

Amandel geeft een nootachtige zoete smaak, die is goed met alle vleessoorten. Amandel is vergelijkbaar met pecan.

Appel is mild van smaak en geeft voedsel een zoetje. Dit is lekker bij gevogelte en varkensvlees. Applehout zal de huid van gevogelte donker doen verkleuren.

Berk heeft een soortgelijke smaak als esdoorn. Dit hout is goed in combinatie met gevogelte en varkensvlees.

Citrus houtsoorten zoals citroen of sinaasappel geven een matige rook, met een licht fruitige smaak geeft die iets sterker is dan appel- of kersenhout.

Eiken is sterk, maar niet overheersend, en is een zeer goede houtsoort voor bij rund-of lamsvlees. Eiken is waarschijnlijk de meest veelzijdige van de harde houtsoorten.

Els heeft een lichte smaak die goed werkt met vis en gevogelte. Inheems in het noordwesten van de Verenigde Staten,en het is daar dan ook het traditionele hout voor het roken van zalm.

Es heeft een lichte, unieke smaak. Dit hout brandt snel.

Esdoorn (Maple) zoals fruit hout geeft een zoete smaak die goed past bij gevogelte of varkensvlees.

Fruit zoals appel, abrikoos of kersen, geeft een zoete, milde smaak die goed past bij gevogelte of varkensvlees.

Grapefruit is een lichte houtsoort die een goede, rokerige smaak produceert. Het is een goede houtsoort voor alle soorten vlees.

Hickory geeft een sterke smaak aan het vlees, dus wees voorzichtig, en gebruik niet al te veel waardoor het gaat overheersen. Het past goed bij rund en lamsvlees.

Kersen heeft een zoete, milde smaak die bij vrijwel alles gebruikt kan worden. Dit is een van de meest populaire houtsoorten om mee te roken.

Mesquite is de laatste tijd erg populair bij het het grillen. Aangezien het erg heet wordt, en snel brandt, is het daarom niet aan te raden voor lange bbq sessies. Mesquite geeft de sterkste smaak van alle houtsoorten, is daarom ook populair bij grill restaurant die hun vlees, in betrekkelijk korte tijd bereiden.

Nectarine is geweldig bij gevogelte en varkensvlees. Dit hout is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Peer is vergelijkbaar met appel en produceert een zoete, milde smaak.

Pecan geeft bij verbranding weinig hitte en zorgt voor een delicate smaak. Het is een veel subtielere versie van hickory.

Perzik is geweldig bij gevogelte of varkensvlees. Deze houtsoort is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Pruim past zeer goed bij gevogelte of varkensvlees. Dit hout is vergelijkbaar met hickory, maar is zoeter en milder van smaak.

Sinaasappel is een lichte houtsoort die een goede, rokerige smaak geeft. Een goede houtsoort voor alle soorten vlees.

Walnut geeft een zware rokerige smaak waardoor je dit hout het beste kan mengen met andere houtsoorten.

Wijnstokken geven veel rook en geeft een fruitige, maar soms ook een (onvoorspelbaar) zware smaak die bitter kan uitpakken. Gebruik het met mate met gevogelte of lamsvlees.

Zwarte walnoot heeft een zware smaak waardoor je dit hout het beste kan mengen met andere houtsoorten vanwege de bittere smaak die het kan afgeven.

Andere goede houtsoorten zijn onder meer: Avocado, beuken, kastanje, vijg, olijf en wilg.

Ook zijn er rookhout producten gemaakt van wijn en whisky vaten die een zeer unieke smaak te geven. (mocht je dat niet kunnen vinden, voeg zelf eens whisky, wijn, of bier toe aan je rookhout, en experimenteer hier lekker mee)

Op het internet zijn voors, en tegens te vinden over het wel of niet in weken van rookhout. Ik zou zeggen probeer het maar lekker eens uit. (het kan beide)

Bovenstaande informatie is afkomstig van BBQabout.com

 

Mac

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »