Chili-Mango hot saus

Sweet Chili Sting (Chili-Mango hot saus)

Chili-Mango hot saus, het heeft even geduurd, maar hier is dan eindelijk het recept voor mijn versie van een Chili-Mango hot saus.
Er zijn vele manieren om een hot saus te maken, en evenzovele ingrediënten om te kunnen gebruiken welke de smaak beïnvloeden kan.

Deze Chili-Mango hot saus krijgt een diepere smaak dimensie door een fermentatieproces van ongeveer een week of 4.
Het hele scherpe randje gaat er wel af, maar daar komt een mooier en voller smaakprofiel voor terug.

Denk eraan dat je bij fermenteren (Net als bij het maken van bijvoorbeeld Charcuterie) let op het voedsel veilig werken. (Lees zo vers mogelijke producten, schone werkplek, apparatuur en handen)

Wat heb je nodig

Materiaal:

• Weckpot met waterslot

Ingrediënten:

• Gedestilleerd water
• Zout (liefst zo zuiver mogelijk)
• 12 stuks gele chilipepers
• 1 mango
• 1 gele paprika (geroosterd)
• 6 tenen knoflook (gepoft)

Chili-Mango hot saus

Voorbereidingen

Weckpot

Zoals gezegd, is deze Chili-Mango hot saus op basis van fermentatie.

Bij het fermenteren wil je niet dat er vervuiling van buitenaf bij je product kan komen (Of in ieder geval de kans minimaliseren) en daarom laten we dit plaats vinden in een afgesloten pot waarbij wel het door de werking van melkzuurbacteriën ontstane koolzuurgas kan ontsnappen.

(Eigenlijk zijn dat gewoon bacterie scheetjes ha ha)

Om die reden gebruik ik weckpotten met een waterslot en rubber aansluitplug.
Nu zijn weckpotten welke standaard met een waterslot zijn uitgerust of heel duur, of bijna niet te vinden.

Ik heb dan ook een aantal van mijn weckpotten welke voorzien zijn van een glazen deksel, zelf uitgerust met een waterslot  door een gat in het deksel te boren met een boor welke geschikt is om in keramiek/tegels te boren.

Chili-Mango hot saus

Chili-Mango hot saus

Chili-Mango hot saus

Chili-Mango hot saus

Steriliseren weckpot

Zorg er ook voor dat je weckpot steriel is kort voor je deze gaat vullen, omdat je wilt voorkomen dat er al verkeerde bacteriën in je pot wonen.

Het steriel maken van een weckpot kan op een aantal manieren.

  1. Was de weckpotten, deksels, inmaakringen en weckklemmen grondig met heet water en soda. Spreid de deksels, inmaakringen en weckklemmen uit op een schone theedoek en laat drogen. Zet de weckpotten met de opening naar boven op een bakplaat en laat zo’n 10 minuten drogen op circa 95 °C.
  2. Kook de weckpotten, deksels, inmaakringen en weckklemmen enkele minuten in ruim kokend water. Laat de potten ondersteboven op een schone theedoek goed drogen.
  3. Was de weckpotten, deksels, inmaakringen en weckklemmen zo heet mogelijk in de vaatwasser

Bron: 24Kitchen

Bereidingswijze

Maak een 5% pekel door 5% van de benodigde hoeveelheid gedestilleerd water aan gram zout aan het gedestilleerd water toe te voegen.
Dus heb je 1 liter water nodig, voeg hier dan 50 gram zout aan toe, en laat dit zout oplossen door de pekel even te verwarmen, en vervolgens af te laten koelen.

Zout zonder toevoegingen heeft de voorkeur daar er anders toevoegingen als antiklonter middel en jodium in kunnen zitten.

De reden om gedestilleerd water te gebruiken, is omdat dit zuiver water is, en schoon van o.a. chloor, chloordioxide en calciumbicarbonaat. (Chloor is immers om bacteriegroei tegen te gaan, en dat is juist wat we nu niet willen hebben, omdat we gebruik willen maken van melkzuurbacteriën)

(Het is verstandig als je met pepers werkt om gebruik te maken van wegwerphandschoenen, je bent niet de eerste die na het wassen van je handen in je ogen wrijft, of naar het toilet gaat.............. en met een brandend gevoel terug komt!)

Snij de steeltjes van de pepers af (en hou deze apart), en snij de pepers in stukjes van ongeveer een 1-1,5 cm.

Doe de gesneden pepers in de weckpot, en optioneel kan je de steeltjes er nu ook bij doen.
Ik heb het bij deze batch niet gedaan, maar bij andere hot sauzen heb ik dat wel gedaan.
(De steeltjes zullen zorgen voor extra smaak aan de saus.)

Chili-Mango hot saus

Chili-Mango hot saus

Vul nu de pot met het afgekoelde pekelwater, enwel met zoveel water dat de pepers gaan drijven, maar er aan de bovenkant nog ruimte vrij over blijft.

Chili-Mango hot saus

Chili-Mango hot saus

Zet nu de pot voor zo'n 3 - 4 weken weg, en "hussel" de pot elke dag door deze even op te pakken en voorzichtig een draaiende beweging te maken waarbij de stukjes peper die bovenin drijven van plaats wisselen met de daaronder gelegen stukjes.

De reden hiervoor is om te voorkomen dat er zich een witte waas gaat vormen aan de oppervlakte.

Deze witte waas is niet schadelijk en is een soort van gist welke lastig te verwijderen is, en tevens het ziet er niet zo fris uit, dus voorkomen is beter dan genezen.

Na verloop van een aantal dagen zal je zien dat de pekel troebel aan het worden is, dat is een bevestiging dat het fermenteren onderweg is, en de melkzuurbacteriën hun werk doen.
Tevens zie je dat er minuscule belletjes van koolzuurgas ontstaan.

(Door gebruik te maken van een waterslot ontstaat er geen druk in de pot, waardoor deze zou kunnen klappen.)

Zodra er geen koolzuurbelletjes meer ontstaan is het fermenteren gereed, en hebben de melkzuurbacteriën de aanwezige suikers opgegeten, en omgezet in melkzuur.
(Dat proces heet melkzuurfermentatie en wordt ook wel lactofermentatie genoemd)

Chili-Mango hot saus

Chili-Mango hot saus

Basis chili hot saus

Na een 3 tot 4tal weken is het fermenteren gereed, en kan je de pepers samen met het pekelwater gaan pureren. (Let op als je de steeltjes ook hebt gebruikt, dat je deze er dan nu wel uit verwijdert)

Na het pureren haal je het mengsel door een zeef en kook je het opgevangen vocht voor een aantal minuten, om de nog aanwezige bacteriën te doden en daarmee ook het fermentatieproces indien nodig nog te stoppen (Deze hebben immers hun werk gedaan)

In principe heb je nu dan al een mooie basis hot saus, en door deze verder in te koken kan je zelf de gewenste dikte van de saus bepalen.

Chili-Mango hot saus

Om er nu een Chili-Mango hot saus van te maken, en dus een nog uitgebreider smaakprofiel van proberen te maken, gaan we nog een aantal ingrediënten aan toevoegen.

 

 

Wat heb je nodig

• 1 mango
• 1 gele paprika (geroosterd)
• 6 tenen knoflook (gepoft)

Chili-Mango-hot saus

Bereidingswijze

Bereid een barbecue voor om hiermee te gaan grillen.

Snij het kapje van het bolletje knoflook, en vouw hieromheen wat aluminium folie, maar houd de bovenzijde nog even open om er een klein beetje olie op te druppelen, en vouw het pakketje vervolgens dicht.

Leg het pakketje een beetje aan de kant op het rooster. (Indirect)

Was de paprika, en leg deze direct boven de hete kolen op het rooster, en gril deze rondom dat er zwart geblakerde plekken ontstaan.

Als dat is gebeurt, stop de geroosterde paprika dan in een kom, en dek deze dan af, (Of plastick zak) voor enkele minuten waarin het een beetje gaat stomen zodat het vel straks gemakkelijk los zal laten.

Snij in de tussentijd de mango in kleine blokjes.

Chili-Mango hot saus

Chili-Mango hot saus

Voel af en toe aan het pakketje met het bolletje knoflook of het al zacht aan het worden is door er zachtjes in te knijpen. (Pas op, want het is natuurlijk wel warm!)

(Knoflook op deze manier poffen is wel heel erg lekker om zo te eten, maar ook om bijvoorbeeld door een sausje te doen)

Snij in de tussentijd de mango in kleine blokjes en zit deze apart.

Chili-Mango hot saus

Chili-Mango hot saus

Als de knoflook mooi zacht is geworden, kan deze van de barbecue af.

Maak vervolgens als je dat nog niet gedaan hebt de paprika schoon, door deze open te snijden en voorzichtig de zaadlijsten te verwijderen, en daarna om te keren om het vel er van af te schrapen.
Pers een aantal knoflook tenen uit het gepofte bolletje knoflook, en doe deze samen met de klein gesneden stukjes mango en ontvelde paprika in een blender, en pureer deze tot een fijne puree.

Voeg de puree toe aan de basis chili saus, en kook dit nog even mee.
Haal vervolgens alles door een zeef, of nog beter een stuk kaasdoek, en pers al het vocht er uit en vang dit op.

Mocht de saus te dun vinden dan kan je het inkoken tot de gewenste dikte is bereid.
En klaar is je Homemade gefermenteerde Chili-Mango hot saus. (koel bewaren)

Conclusie

Het duurt een paar weekjes, maar dan heb je ook wat.
Erg leuk om te maken, en er zijn zoveel variaties mogelijk door te spelen met ingrediënten, en soorten pepers.

Om een dieper smaakprofiel te krijgen kan je tal van ingrediënten toevoegen zoals: honig, ui, melasse, wortel, knoflook, citrus sap en nog veel meer.

Wat mij is mij opgevallen, is dat door het toevoegen van de ingrediënten voor de Chili-Mango hot saus de houdbaarheid beperkter is geworden. (Niet te lang in de koelkast laten staan dus, maar lekker opeten)

Ik zeg "eet smakelijk"

Mac

 

Chili-Mango hot saus

Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, laat dan een berichtje achter, en deel dan mijn passie.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »