Texas Longhorn Prime rib roast

Texas Longhorn Prime Rib Roast

Wat is een Prime Rib Roast

Een Prime rib is een stuk van ribben van één van de (vanuit de Amerikaanse opdeling van runderen gezien) Primal cuts of beef.
Primal cuts of beef zijn de basis verdelingen, of technische delen waarin een rund wordt opgesneden.

Deze delen worden vervolgens weer opgedeeld in de meer bekendere kleinere stukken, zoals een Prime rib, short ribs, rib eye steak etc.

Een Prime rib roast wordt ook wel een Standing rib roast genoemd, en wordt gesneden van Primal rib.

Een Prime rib roast kan 2 tot 7 ribben bevatten, en wordt een Standing rib roast als deze wordt gegaard liggend op de botkant, waardoor de vleeskant het barbecuerooster niet raakt. (of pan/ oven)

De Prime rib wordt in de Verenigde staten ook wel de King of holliday roasts genoemd, en het is dan ook heel toevallig, dat ik exact op dit moment (1e kerstdag) dit prachtige stuk vlees heb mogen bereiden.

Diepenhoek Lorne Green

Zoals de kop van dit artikel al aangeeft, gaat dit om een stuk vlees van een bijzonder mooi rund, en wel om een Texas Longhorn.

Dit prachtige dier is één van de eerste welke in Nederland op de markt is gebracht om zijn vlees.

Texas Longhorn Prime rib roast
Diepenhoek Lorne Green

Diepenhoek Lorne Green was de naam van deze mooie os. (zoon van Diepenhoek Kevin Costner, en Diepenhoek Lakota)

Texas Longhorn Prime rib roast
Diepenhoek Lakota

Texas Longhorn Prime rib roast
Diepenhoek Kevin Kostner

Voor mij persoonlijk is het een voorrecht om van alles te weten over dit mooie dier, hoe het heette, hoe het heeft geleefd, waar het heeft geleefd, en wat het heeft gegeten.

Door dit alles weet ik dat het dier een goed leven heeft gehad, en ben ik mij meer bewust van het vlees wat Diepenhoek Lorne Green mij heeft gegeven, en dit zorgt er voor dat ik met zo veel mogelijk respect hiermee om ga, en ook dat ik meer bewuster hiervan probeer te genieten.

Tegenwoordig, raken mensen al in paniek als ze een varkentje aan een grill zien hangen, omdat ze dan geassocieerd worden, met laten we zeggen vlees uit de bio-industrie wat ze op hun bord hebben liggen.

Ik heb het gevoel dat juist wanneer je meer weet van wat je eet, en hoe dat tot stand is gekomen dat je daar dan ook vanzelf respectvoller mee om gaat.

Wat heb je nodig

• Een mooi runder ribstuk van 2 of meer ribben.
• vers gemalen peper en zout

Ga uit van van ongeveer 1 pond (incl bot) per persoon

Voor dit hele mooie stuk vlees wil ik niet meer, dan alleen vers gemalen peper en zout gaan gebruiken.

Dit wil ik zo puur mogelijk eten, om van de volle smaak van het vlees te genieten.

Texas Longhorn Prime rib roast

Bereidingswijze

De voorbereiding gaat al een aantal dagen vooraf van start, tenminste, dat is als je daar de tijd/gelegenheid voor hebt.

Probeer indien mogelijk om je Prime rib roast minimaal 1 dag van te voren rondom te zouten, maar als het kan zelf tot 4 dagen eerder, en deze verder onafgedekt in de koelkast te bewaren.

Hierdoor krijgt het zout de kans om dieper in het vlees in te trekken, en tevens hierdoor het oppervlakte wat meer uit te laten drogen, waardoor je een mooiere bruine korst krijgt tijdens het roosteren.

Hoewel je de botten vooraf zou kunnen verwijderen, is het beter om deze te laten zitten.
De botten zorgen voor een meer geleidelijke temperatuur in je vlees, wat de structuur, en de sappigheid zeker ten goede komt.

Texas Longhorn Prime rib roast

Bereid de barbecue voor op een sessie, met een zeer lage dometemperatuur. (van ongeveer 95°C)
Leg het stuk vlees ongeveer 1 uurtje voor je het gaat garen uit de koelkast om op kamertemperatuur ter laten komen.

Laat vervolgens je Prime rib roast garen tot het een kerntemperatuur van zo'n 51-52°C heeft bereikt (wat neer komt op rare).

Haal vervolgens je Prime rib Roast uit de barbecue, en leg deze afgedekt weg.

Texas Longhorn Prime rib roast

Voer nu de temperatuur van je barbecue op tot je een hoge temperatuur hebt bereikt (250°C - 275°C), waarmee je de prime rib roast kan reversed searen.

Als de temperatuur van je barbecue de juiste hogere temperatuur heeft bereikt, leg je de Prime rib roast terug op het rooster, en grill je (op de botzijde na), alle zijden van je Prime rib roast kort voor enkele minuutjes, tot deze een mooie crispy korst heeft gekregen.

Door dit reversed searen, zal tevens zal de interne temperatuur nog wat verder stijgen, en ga je richting de grens van medium rare op medium. (57°C-58°C)

(Denk er wel aan, dat door het reversed searen vlammen gaan ontstaan (door vet wat in de hete kooltjes vallen) wat er zeker wel spectaculair uit ziet, maar ook de kans vergroot, dat je de buitenkant laat verbranden.)

Doe dan ook de deksel heel voorzichtig een klein stukje open, en wacht een paar tellen voordat je deze helemaal open zet, om steekvlammen te voorkomen.
Zorg er tevens voor dat je tangen, en handschoenen paraat hebt. (onderschat dit niet, .......... want ik kan het weten 🙂 )

Texas Longhorn Prime rib roast

Het voordeel van garen tot aan medium rare/ medium, t.o.v. bijvoorbeeld rare, is dat je het mooie gemarmerde vet de kans geeft om te smelten, waardoor er meer smaak vrijkomt, en het je vlees veel sappiger wordt.

Als je de Prime rib roast van de barbecue hebt gehaald, leg deze dan voor minimaal 30 min, men zelfs eventueel tot 1,5 uur te rusten onder een los omwikkeld stukje aluminium folie.

Texas Longhorn Prime rib roast

Door het rusten koelt uiteindelijk de Prime rib roast af, maar dat is geen probleem.

Zo'n 10 minuten voordat je gasten aan tafel komen, leg je de Prime rib roast voor 8 min in een hete barbecue/ oven (250°C).
Hierna kan je het vlees direct aansnijden en serveren.

(ik heb trouwens na 50 min rusten meteen aangevallen, want ik hield het niet meer van spanning)

Als je vlees over hebt, dan kan je dit de volgende dag opwarmen in je barbecue (of oven), door het vlees voor een 45 tal minuten te verwarmen bij zo'n 95°C.

Belangrijk om te weten is hierbij, dat je het vlees niet verder verhit, dan dat je het in eerste instantie gegaard hebt.

Conclusie

WoW.........................

Wat een prachtig stuk vlees, en wat een perfecte garing. (ik was heel even bang toen ik de kerntemperatuurmeter er in stak om te checken hoever de temperatuur was, en ik vrij veel weerstand dacht te voelen, dat ik er naast zou zitten, wat garing betreft, maar niets van dit was waar)

Het is werkelijk ontzettend mals, en heel erg smaakvol, ik kan niet anders zeggen.
Veel meer smaak in vergelijking met "laten we zeggen, gewoon rundvlees", en idd een beetje de richting van wild op.

Dankzij het hele langzame garen, en vervolgens kort een eindsear te geven, is het vlees van link tot aan rechts, en van onder tot aan boven egaal roze, en is er maar een heel dun randje grijs. (gewoon perfect)
Het lijkt er misschien nog enigszins rauw uit te zien, maar dat was het zeker niet.

Mijn Prime rib roast was er één van zo'n 5 kg, en heeft er bij gemiddeld 95°C dometemperatuur, ongeveer 5 uur over gedaan om de 52°C kerntemperatuur te halen, om vervolgens nog een paar minuten rondom te searen, en inclusief rusten rond de 58°C te eindigen.

Ik durf gerust te zeggen, dat dit zeer waarschijnlijk wel het best grote stuk vlees is wat ik ooit bereid, en gegeten heb.
Het was tevens ook het duurste, maar ach, het was het waard.

Met dank aan

Hierbij wil ik dan een aantal mensen danken voor hun bijdrage aan dit geweldige resultaat.

Marianne en Martien Adriaans van Diepenhoek Texas Longhorns, voor het fokken van dit prachtige dier.
Paul van den Hooven, van Wild Vleesch voor het verwerken, en het op de markt brengen van het Texas Longhorn vlees.
J. Kenji López-Alt van Serious eats voor het inspireren met zijn recept, en de techniek voor de Perfect Prime rib roast.

Texas Longhorn Prime rib roast

Ik zeg " Eet smakelijk"

Mac

Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, deel dan mijn passie.

10 gedachten over “Texas Longhorn Prime Rib Roast

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »