Texas longhorn

Texas Longhorn, het rund van het Wilde Westen.

Een aantal weken geleden gaf Paul van den Hooven (dé Rotterdamse worsten maker bij uitstek) van Wild Vleesch aan dat hij een bijzonder rund aangeboden kreeg, met de bedoeling om deze te slachten en het vlees te verdelen.

Paul van den Hooven

Omdat dit om een bijzonder runderras ging wilde Paul eerst weten of er wel markt voor zou zijn, en daarom stelde hij via diverse kanalen de vraag of er interesse zou zijn.
Het bleek te gaan om een Texas Longhorn.

Nu kan ik mij niet echt heugen wanneer ik voor het laatst over de Texas Longhorn heb gehoord, maar heel kort uitgelegd, dit is hét rund, wat de “Cow boy” tot de Cowboy maakte.

Wow, en wat een pracht dier bleek het te zijn, en mijn interesse als Carnivoor (lees genieter van een mooi stuk vlees), en tevens als barbecue blogger was aangewakkerd.

Eigenlijk wist ik al meteen wat ik graag zou willen maken van dit dier……. een Ribroast.
(zoals sommige beweren zelfs het beste stuk van het rund, en voor velen een traditie voor de kerstmaaltijd.)

Texas Longhorn

Maar wat is nu eigenlijk een Texas Longhorn ?

Om een heel lang verhaal wat korter te maken, (want het begon namelijk al met Columbus) de Texas Longhorn stamt af van runderen die door Columbus rond 1493 op zijn 2e reis naar Amerika zijn meegenomen vanuit Spanje en Portugal, om als voedsel te dienen voor tijdens de lange zeereis.

Het restant van deze dieren werd achter gelaten op de oever aan de oostelijke kust van Mexico, waar deze dieren zich in 25 jaar vermenigvuldigden tot een kudde van duizenden dieren.

Vervolgens stak het Spaanse vee rond 1540 vanuit Mexico voor het eerst de Rio Grande over richting Texas.

In de opvolgende 300 jaar verspreidden deze dieren dankzij kolonisten, missionarissen, homesteaders en pioniers zich over heel Amerika,

De runderen hebben zich in de tussentijd volledig aangepast aan de natuur, en hebben daardoor diversen kenmerken ontwikkeld, waaronder de lange hoorns, om zichzelf, maar ook de kalveren te verdedigen tegen wolven, en andere roofdieren.

Tevens beschikken ze over het vermogen om sober en moeilijk verteerbaar voedsel te verteren

Omstreeks 1821 werden Longhorns in bepaalde mate gekruist met Herefords, Angus, en Shorthorns van Britse kolonisten.

De grote hoorns, de licht bruine en aardse kleuren komen van het oorspronkelijke Spaanse ras, de gevlekte van de Herefords, en de blauwe en grijze kleuren van de Shorthorns.

Texas Longhorn
Hereford

Texas Longhorn
Black Angus Stier

Texas Longhorn
Shorthorn Stier

Texas Longhorn

Door het bijna uitroeien van de Bisons, kregen de Longhorns volop ruimte op de great plains

Na de Amerikaanse burgeroorlog rond 1866 was de vraag naar rundvlees in de stedelijke gebieden in het noorden een oosten van Amerika zo groot, dat er door de regering een nieuwe wet werd uitgevaardigd “the Tallying Law”, en deze wet stelde iedereen in staat om kudden bijeen te drijven, de dieren te brandmerken, en te laten registreren, zodat het hun eigendom werd.

Er ontstond een lucratieve handel van vee, welke over de Cattle Trails aangevoerd werd.
(Een Longhorn kostte in Texas ongeveer $1,5 dollar, maar bracht in de steden wel $30,- tot $40,- dollar op)

Texas Longhorn

Texas longhorn

Extreme winter en zomer 1885 – 1887 roeien groot deel Texas Longhorns uit.

Door de extreem harde winter van 1885 – 1886, en de extreem warme zomer in 1887 is ongeveer 85% van de kudde gestorven, en werden veel Texaanse Ranchers geruïneerd

Omdat de Ranchers hun veestapel weer moesten aanvullen, maar ook omdat de vraag naar producten als talg, en dierlijke vetten zo groot was, kozen de meeste Rachers er voor om voor rassen te kiezen die meer vetten, en talg bevatten dan de longhorns (die 80% minder talgproductie hadden dan bijvoorbeeld de Engelse rassen).

Elektriciteit had men nog niet, en van vetten en talg maakte men destijds kaarsen.
Vlees was in die tijd slechts een bijproduct (rare lui, die Amerikanen)

Vrijwel de meeste Ranchers kruisten mede daardoor de overgebleven Texas Longhorns met rassen als Hereford, Shorthorn, en Aberdeen- Angus.

Tot aan 1920 werden de Texas Longhorns nog maar een zeldzame verschijning, en waren er nog maar 6 bedrijven die kuddes hadden die uit eigen bloedlijnen bestonden.

In 1927 werd er geld beschikbaar gesteld door de Amerikaanse regering, en werd er een instandhoudingsprogramma gestart, waarmee dit unieke en onvervangbare ras moest worden beschermd tegen uitsterven.

Uit 30.000 stuks Texaans vee werden 20 koeien, en 3 stieren geselecteerd, en hiermee werd de 7e genetische bron een feit.

Texas Longhorn

Heden ten dage zijn van de ooit miljoenen Texas Longhorns die er in Amerika rondliepen, en waarvan er op het dieptepunt rond 1964 nog zo’n 1500 van over waren gebleven, inmiddels weer ongeveer 250.000 Texas Longhorns geregistreerd.

Maar hoe komen we in Nederland nu aan Texas Longhorns ?

In Someren (Noord- Brabant), is het bedrijf van de familie Martien, en Marianne Adriaans gevestigd. "Diepenhoek Texas Longhorns"

Diepenhoek, omdat dit het gebied is waar zij wonen, en Texas Longhorns, omdat dit het runderras is waarmee zij werken.

Texas Longhorn

Omdat levend vee naar Europa halen vanuit de VS niet mogelijk is, hebben ze embryo’s geïmporteerd, en geïmplanteerd in een draagmoeder koe.

Hieruit is in 2009 een eerste kalfje (Diepenhoek John Wayne) geboren.

Diepenhoek John Wayne is inmiddels uitgegroeid tot de eerste KI fokstier in Europa.

Texas Longhorn
Diepenhoek John Wayne

Texas Longhorn
Diepenhoek John Wayne

Inmiddels is er al een hele kudde van zuivere Texas Longhorns gefokt in Nederland, welke geregistreerd staan in het Amerikaanse stamboek voor Texas Longhorns.

Diepenhoek Texas Longhorns, is de eerste fokker van Stamboek Texas Longhorns in Nederland, en een van de eerste in Europa.

Tevens is Diepenhoek Texas Longhorns één van de weinige bedrijven in Europa waarvan de nakomelingen zonder problemen geregistreerd kunnen worden bij het TLBAA en ITLA stamboek in de VS.

Hieronder nog een voorbeeld van 2 werkelijk prachtige Diepenhoek Texas Longhorns.

Texas Longhorn
Diepenhoek Kevin Costner

Texas Longhorn
Diepenhoek Henry Fonda

Maar wat doet nu het vlees van een Texas Longhorn ?

De runderen van Diepenhoek lopen de langste tijd van het jaar in een natuurgebied of in een wei op de Longhorn Ranch.

En doordat ze niet alleen gras eten, maar ook lastige vegetatie, waaronder distels, zijn de Longhorns perfect om in natuurgebieden te laten grazen, welke ze zelf dan weer bemesten.
Hierdoor mag het vlees van de Longhorn Grass Fed Beef genoemd worden.

Het vlees wat Diepenhoek Texas Longhorn aanbied, is vlees van de os (een os is een gecastreerde stier).
Ossenvlees bevat een hoger vetpercentage, en is malser dan stierenvlees.

Het vlees van de Longhorn bevat meer goede vetzuren (enkelvoudige en meervoudige onverzadigde), en is mooi gemarmerd, maar het bevat minder vet in vergelijking met andere vleessoorten, en daarom wordt het vlees van de Texas Longhorns dan ook wel Lean Beef genoemd.

Texas Longhorn

De smaak van het vlees zou worden gekenmerkt als een beetje wildachtigs, en komt het wat structuur betreft sterk overeen met Grain Fed Beef.

Doordat het vlees minder vet heeft, is het van belang om het vlees op een lage temperatuur, en langzaam te garen.
Ik zeg, das dan perfect om op de barbecue te bereiden.

We gaan het meemaken, want ik ga zoals eerder genoemd het mooie stuk Ribroast van 5 kg L&S (zie bovenstaand plaatje) bereiden op mijn BGE.

Wordt dus vervolgt.

Texas Longhorn
Foto Gert van den Bosch

Met dank aan Marianne Adriaans, voor de foto’s van de Diepenhoek Texas Longhorns, en het mogen gebruiken van de info, en foto's van hun site.

Wil je meer uitgebreide info hebben over de Texas Longhorns, of weten wanneer er weer Texas Longhorn vlees wordt aangeboden, neem dan een kijkje op de site van Diepenhoek Texas Longhorns, en houd de website van Paul van den Hooven van Wild Vleesch
in de gaten, of op zijn Wild Vleesch Facebook pagina.

Bedankt voor het lezen.

Mac

Texas Longhorn
Foto Els Korsten

Bedankt voor het kijken, en als het je het leuk vond, deel dan mijn passie.

9 gedachten over “Texas Longhorn, het rund van het Wilde Westen.

  1. Merci voor je mooie verhaal .morgen biefstuk van de haas met champignons en goulash van de ketting en vooraf Soep van z,n schenkel , we gaan hem eer aan doen .

  2. Wat een leuk verhaal weer. Wij hebben stooflappen van het Texas Longhorn Rund, ook via Paul. We hebben een cursus worstmaken van hem gevolgd bij Vuur en Rook en toen had hij dit mooie rundvlees mee. Ik denk dat hij ook het stuk Ribroast mee had maar dit was een beetje veel voor ons 🙂 Ik denk dat het bij jouw beter op zijn plek is.
    Hier nog geen bestemming voor het stoofvlees, dat wacht nog in de vriezer op een mooi recept!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »